NCRV

Nieuwe docusoap in Man bijt hond:âDe Kornelis-Janâ

Over het ruige leven op een Urker viskotter

Maandag 23 november

18.50 uur, Nederland 2

NCRVâs Man bijt hond komt met een nieuwe dagelijkse docusoap: âDe Kornelis-Janâ. De bemanning van dit Urker vissersschip bestaat uit zes Urker vissers. Een cameraploeg van Man bijt hond reist mee en volgt het wel en wee aan boord van het schip. Zo ontstaat er een beeld van loodzwaar werk, Urker mentaliteit en de liefde voor het vissersvak. Vanaf 23 november tot 14 december is de nieuwe docusoap te zien.

De mannen werken en leven een week lang op elkaars lip. Het relatief kleine schip biedt geen privacy en het werkritme van de mannen is een enorme aanslag op het uithoudingsvermogen. Er wordt niet voor niets gesproken over één van de zwaarste beroepen. De ruwe bolsters weten niet beter en slaan zich daar kranig doorheen. Het werk gaat 24 uur per dag door. De vissers slapen nooit langer dan een uurtje achter elkaar voordat er in de kooien (slaapruimte) een harde zoemer afgaat die ervoor moet zorgen dat de mannen zo snel mogelijk naar boven gaan om de netten binnen te halen.

De serie geeft een kijkje in de keuken van het vissersbestaan. En al heeft de visserij in de loop der jaren behoorlijke tegenslagen gekend, deze Urker vissers geven de moed niet op. De uitdrukking âDe vis wordt duur betaaldâ blijkt nog altijd actueel te zijn. Tijdens het vissen op de Duitse Noordzee vertellen de mannen van de Kornelis-Jan over hun leven en ervaringen op zee, maar ook op Urk. Dit voormalige eiland is er in geslaagd, ondanks de inpoldering, haar eigen bijzondere sfeer, cultuur en tradities te behouden.

Bij enkelen van deze ruwe rauwdouwers gunt Man bijt hond de kijker een blik in hun leven. Zo is er Klaas van Urk (48) die al vanaf zijn 16e visser is, maar buiten dat niets liever doet dan praten over zijn grote passie: de postduiven. Albert Koffeman (40) wilde als kleine jongen een viswinkel beginnen, maar toen zijn vader overleed moest hij noodgedwongen als jonge jongen de zee op om te gaan vissen.

Al op de eerste dag dat de cameraploeg van Man bijt hond het ruime sop kiest, worden zij geconfronteerd met de zware kant van het zeeleven. Windkracht 6 op volle zee zorgt ervoor dat de geluidsman zeeziek wordt en de eerste dag doorbrengt met zijn hoofd in een emmer..