Vrije Universiteit Amsterdam

Diagnostische strategieën in de vroege ontdekking van de ziekte van Parkinson


* Startdatum: 23-11-2009


* Tijd: 10.45


* Locatie: Aula


* Titel: Diagnostische strategieën in de vroege ontdekking van de ziekte van Parkinson


* Spreker: M.M. Ponsen


* Promotor: prof.dr. E.Ch. Wolters


* Onderdeel: VU medisch centrum


* Wetenschapsgebied: Medisch


* Evenementtype: Promotie

Mirthe Ponsen laat in haar promotieonderzoek zien dat eerste graad familieleden van patiënten met Ziekte van Parkinson (PD) reukstoornissen een verhoogd risico hebben op het krijgen van PD binnen een periode van vijf jaar.

De ziekte van Parkinson (PD) is een chronische, langzaam progressieve hersenziekte, gekenmerkt door verlies van, onder andere, dopamine producerende neuronen (hersencellen) in de pigmenthoudende kern in de middenhersenen (substantia nigra). Naast de klassieke motorische verschijnselen als traagheid, stijfheid en beven, veroorzaakt PD niet-motorische symptomen zoals een verminderd reukvermogen (hyposmie) en cognitieve stoornissen. De motorische verschijnselen van de ziekte worden zichtbaar bij de eerste voortekenen die naar schatting 4-6 jaar duurt en waarin meer dan de helft van de dopaminerge neuronen verloren gaat. Het opsporen van patiënten in deze prodromale periode is daarom van groot belang voor een effectieve toepassing van de in ontwikkeling zijnde neuroprotectieve behandelingsmethoden.

Ponsen laat zien dat eerste graad familieleden van patiënten met PD hyposmie een verhoogd risico hebben op het krijgen van PD binnen een periode van vijf jaar. Een combinatie van reuktesten gevolgd door een dopamine transporter SPECT bij personen met een hyposmie lijkt een hoge mate van sensitiviteit en specificiteit te hebben voor het vroeg opsporen van PD. Uit haar onderzoek blijkt ook dat een gestoorde cognitieve functie geen verband houdt met het ontwikkelen van PD. Tests gericht op subtiele motorische stoornissen van de bovenste extremiteiten hebben eveneens onvoldoende sensitiviteit en specificiteit om toegepast te worden als onderdeel van een programma gericht op vroege opsporing van PD.

© Copyright Vrije Universiteit Amsterdam