Gemeente Drechterland

19-11-2009
Voor welke keus staat de gemeenteraad?

Centrumplan van Hoogkarspel op agenda raadsvergadering

Op maandag 23 november bespreekt de gemeenteraad het centrumplan van Hoogkarspel. Het college presenteerde een aantal weken geleden, tijdens een drukbezocht Rondetafelgesprek, vier plannen voor het centrumplan met een nieuw gemeentehuis.

Meegroeien met de kernen
In de afgelopen twintig jaar is het inwonersaantal van Hoogkarspel en Westwoud met ruim 2500 inwoners gegroeid naar ruim 9.500 inwoners. Ook in de komende jaren wordt nog bijgebouwd en zal het aantal inwoners groeien. De scholen en andere belangrijke voorzieningen voor jong en oud zijn meegegroeid. Het centrum van Hoogkarspel niet. Het winkelbestand is teruggelopen en een terrasje pikken in de zomer is er niet bij en overal in het centrum staan of rijden autoâs.

Daarnaast heeft de gemeente een nieuwe huisvesting nodig. De inwoners en gasten van Drechterland moeten op een goede manier ontvangen en geholpen kunnen worden. Een gemeentehuis is er voor de gemeente en ook verenigingen en instellingen moeten er gebruik van kunnen maken om te vergaderen of zich te presenteren. Door de fusie zitten de ambtenaren nu nog verdeeld over Hoogkarspel en Venhuizen. Huisvesting op één plaats levert een forse besparing op omdat efficienter gewerkt kan worden. Een nieuw kantoor kan ook voldoen aan eisen van duurzaamheid. Dat betekent dat materialen gebruikt worden die het milieu en het klimaat niet belasten en dat het gebouw per saldo geen energie gebruikt. Op één locatie werken in een nieuw gebouw bespaart ongeveer ⬠300.000,- per jaar.
Vergeleken met situatie nu, stijgen de kosten voor huisvesting daarom nauwelijks.

Tot slot ontstaat in het centrum langzaam een parkeerprobleem. Nu al wordt bijna alle vrije ruimte gebruikt om te parkeren. Als er uitbreiding van winkels, horeca of gemeentehuis komt wordt dit nog nijpender. Er moet daarom ook een oplossing voor het parkeerprobleem komen.

Plannen
Voor de toekomst van het centrum, het gemeentehuis en het parkeren heeft het college vier plannen (scenarioâs) uitgewerkt waaruit de raad kan kiezen. In scenario nul blijft alles zoals het nu is. Niets doen is voor het college geen optie. Scenario één is het ontwerp van architectenbureau De Zwarte Hond wat in 2007 is gepresenteerd bij de architectenselectie. De belangrijkste onderdelen in het plan zijn het gemeentehuis met rondom water en het gezellige dorpspleintje. In scenario twee is het opvallende gemeentehuis vervangen door een gebouw met minder water dat makkelijk om te bouwen is voor andere doeleinden zoals winkels, woningen, horeca een gemeenschapshuis of combinaties van deze functies.
In scenario drie wordt het gemeentehuis buiten het centrum gebouwd. In het centrum worden alleen winkels, horeca en woningen gebouwd. In alle plannen wordt in het centrum voor een deel ondergronds parkeerruimte gebouwd. Dit kost extra geld maar het is de enige manier om een stukje van het centrum autovrij te houden en wat groen te behouden.

De plannen zijn zo gemaakt dat ze in fases uitgevoerd kunnen worden. Er wordt steeds in een deel van het centrum gesloopt en gebouwd. De winkels blijven altijd bereikbaar en tijdens de bouw is er altijd voldoende parkeerruimte.

Waarom nù kiezen
Het is geen eenvoudige keuze. De bouw van een nieuw gemeentehuis hangt samen met het voortbestaan van de gemeente. Maar niemand weet wat er over tien of vijftien jaar gebeurt. Als er in de toekomst een nieuwe fusie van gemeenten komt kan een goed, duurzaam gebouw altijd gebruikt worden voor een gemeentelijke of regionale dienst, als winkels, kantoren of woningen. Als er geen nieuw gemeentehuis in het centrum van Hoogkarspel gebouwd wordt kan de inrichting van het centrum alleen verbeterd worden als het gemeentepersoneel ergens anders in de gemeente wordt ondergebracht. Ook dan moet er een kantoor gebouwd worden. Niets doen en wachten tot er zekerheid is over de toekomst vindt het college geen oplossing.

Er is nu een extra reden om vaart te maken met de beslissing. De bouw wordt hard getroffen door de recessie. Deze sector zit te springen om dergelijke grootschalige projecten. Het is voor de werkgelegenheid goed om nu zo snel mogelijk het centrumplan in Hoogkarspel te realiseren. Het is een gunstige tijd om dit project aan te besteden.