Gemeente Rotterdam

2009 | 48

20 november 2009

Activiteitenkalender B&W Rotterdam 23 t/m

29 november 2009

Concerncommunicatie

Bezoekadres: Stadhuis

Coolsingel 40, Rotterdam

Postadres: Postbus 70012

3000 KP Rotterdam

Wethouder Vervat bezoekt bedrijventerrein Hordijk

Wethouder Hans Vervat brengt maandag 23 november om 12.30 uur een bezoek aan de Vereniging Bedrijven Hordijk (VBH) en het bijbehorende bedrijventerrein. Afgelopen maanden is gestart met de herinrichting van bedrijventerrein Hordijk. Niet alleen zijn nieuwe rioleringen aangebracht, ook is nieuw asfalt aangebracht en is de verlichting van het bedrijventerrein verbeterd. Daarnaast zijn er meer parkeervakken gecreëerd en is meer groen aangebracht. Het bedrijventerrein is daarnaast één van de gebieden waar Rotterdamse ondernemers samen willen gaan investeren in de kwaliteit van hun winkelgebied of bedrijventerrein. Ondernemers hebben daartoe een aanvraag ingediend voor een zogenaamde Bedrijven Investering Zones (BIZ). Dit zijn afgebakende gebieden waarbinnen ondernemers gezamenlijk investeren in de kwaliteit van hun bedrijfsomgeving. Het gaat dan om gezamenlijk inhuur van extra beveiliging, verbeteren van bewegwijzering, verwijderen van graffiti of het inkopen van extra schoonmaakrondes, in aanvulling op de dienstverlening van de gemeente. Door de gezamenlijke inzet worden de lasten van collectieve investeringen gelijkmatig verdeeld onder alle ondernemers in een afgebakend gebied. Ook wordt de organisatiegraad van ondernemers vergroot.

(Voor meer informatie: Odie Geerligs - van Eupen, Concerncommunicatie Bestuursdienst,

tel. 06 - 51 07 47 86)

Wethouder Lamers bij werkbezoek minister Van der Laan

Maandag 23 november brengt Eberhard van der Laan, minister van wonen, wijken en integratie een werkbezoek aan het Oude Noorden en Kralingen-Crooswijk. Om 14.00 uur wordt de minister welkom geheten op de Oscar Romeroschool, Isaac Hubertstraat 151. Wethouder Peter Lamers (jeugd, gezin, onderwijs en sport) begeleidt de minister namens het college. Het thema van het werkbezoek is jeugd, veiligheid en vertrouwen.

(Voor meer informatie: dienst Stedenbouw & Volkshuisvesting, Saskia Bergman, tel. 010- 489 9678)

Wethouder Karakus opent ING kantoor Zwart Janstraat

Wethouder Hamit Karakus (wonen en ruimtelijke ordening) en directeur Nick Jue (ING) openen dinsdag 24 november om 12.30 uur het nieuwe ING kantoor aan de Zwart Janstraat 109. Rotterdam investeert in een aantrekkelijke woonstad en een sterke economie, ook in de oude stadswijken. Dit doet de gemeente Rotterdam niet alleen, maar samen met marktpartijen en de Rotterdammers. Naast dat steeds meer bedrijven hun dienstverlening online aanbieden, is het ook belangrijk dat bedrijven midden in de stad aanwezig blijven. Voor de Rotterdammers is het gemakkelijk als zij voor financiële zaken ook in hun eigen buurt terecht kunnen.

(Voor meer informatie: Karin van der Pol, Persvoorlichter ING, tel. 020 - 576 4177)

Wethouder Karakus slaat eerste paal Terra

Wethouder Hamit Karakus (wonen en ruimtelijke ordening) en portefeuillehouder Erwin van Duin (Deelgemeente Prins Alexander) slaan dinsdag 24 november om 16.00 uur de eerste paal voor het nieuwbouwproject Terra. Project Terra komt langs de rand van het Prinsenpark en omvat 105 royale woningen variërend van ruime parkwoningen, herenhuizen en zonnige maisonnettes. Met de start van project Terra wordt het laatste project uit de wijkvisie Het Lage Land gerealiseerd. De locatie van de handeling is de feesttent in de Dosiostraat.

(Voor meer informatie: Petra Verheij, Concerncommunicatie Bestuursdienst, tel. 010 - 417 3511)

Wethouder Vervat bij opening tentoonstelling Shanghai Expo

Wethouder Hans Vervat (economie, verkeer en vervoer) verricht dinsdag 24 november om 16.00 uur, samen met heer Shen Yun (loco-burgemeester Sjanghai) en de heer Eric Verwaal (Consul-generaal Sjanghai), de officiële opening van de tentoonstelling Sjanghai World Expo 2010 in Bibliotheek Rotterdam aan de Hoogstraat 110. Nederland én Rotterdam zijn prominent vertegenwoordigd op de Wereldtentoonstelling in 2010 in Sjanghai. Sjanghai en Rotterdam zijn sinds 1979 zustersteden. De Rotterdamse zusterstad gaat ter promotie van de World Expo 2010 met een 'Sjanghai Karavaan', bestaande uit een aantal culturele en kunstzinnige highlights, op tournee in Europa. Het Bureau of Sjanghai World Expo presenteert in de Centrale Bibliotheek tot en met donderdag 17 december een impressie van het Nederlandse en Rotterdamse paviljoen, zoals die volgend jaar in Sjanghai te zien zal zijn. Naast onder meer Seoul, Hong Kong, Madrid, Parijs, Londen, Montreal en Sao Paulo heeft Rotterdam een eigen plek op het onderdeel Urban Best Practice Area. Op dit onderdeel laten vijftig wereldsteden zien hoe zij actuele stedelijke problemen oplossen. De tentoonstelling in de bibliotheek is uniek, omdat het de enige mogelijkheid in Nederland is om de sfeer van de Expo te proeven.

(Voor meer informatie: Mieke Noordegraaf, communicatieadviseur project Sjanghai Karavaan,

tel. 06-41 47 29 02)

Wethouder Lamers neemt boekje Talenthouse in ontvangst

Op maandag 23 november om 16.30 uur neemt jeugdwethouder Peter Lamers het boekje Talenthouse in ontvangst in VMBO LMC Palmentuin, Palmentuin 77-79 in IJsselmonde. Het boekje beschrijft een nieuwe manier van jongerenwerk. De jongerenvoorziening in IJsselmonde wordt de plek waar jongeren hun talenten kunnen ontdekken. Zij worden uitgedaagd met een plan te komen dat beoordeeld wordt door de jongerenwerker en de Talentcommissie. Deze commissie bestaat uit buurtbewoners / organisaties die affiniteit hebben met het idee. Op die manier wordt betrokkenheid tussen buurt en jongeren georganiseerd. Ook de financiering van de plannen wordt in de Talentcommissie geregeld.

(Voor meer informatie: Deelgemeente IJsselmonde, Alex de Beer, tel. 010-479 8225)

Burgemeester Aboutaleb brengt bezoek aan Stockholm en Oslo

Burgemeester Ahmed Aboutaleb brengt op woensdag 25 en donderdag 26 november een bezoek aan de jaarvergadering Urban Challenges, Sustainable Solutions van het stedennetwerk Eurocities in Stockholm. De conferentie brengt politieke leiders en experts bij elkaar om kennis uit te wisselen op het gebied van economische groei en effectieve oplossingen te zoeken voor de klimaatverandering. Aansluitend brengt de burgemeester van donderdag 26 tot zaterdag 28 november een bezoek aan Oslo. Daar is hij aanwezig bij de jaarlijkse kapceremonie van de kerstboom. Dit jaar schenkt het gemeentebestuur van Oslo voor de 59e keer een boom aan de inwoners van Rotterdam. De officiële overdracht van de kerstboom en het ontsteken van de kerstlichtjes vindt plaats op vrijdag 18 december om 20.00 uur voor het Stadhuis.

(Voor meer informatie: Maarten Molenbeek, Concerncommunicatie Bestuursdienst,

tel. 06 2266 1917)

Wethouder Lamers opent conferentie Kamers met Kansen

Woensdag 25 november om 9.30 uur opent wethouder Peter Lamers (jeugd, gezin, onderwijs en sport) de conferentie Kamers met Kansen in Your Space aan de Kruiskade naast het Hilton Hotel. Het doel van de conferentie is een duurzaam internationaal samenwerkingsverband tussen diverse landen voor de huisvestingsmogelijkheden van jongeren met veel problemen. In Rotterdam zijn verschillende woonfoyers (Kamers met Kansen) waar jongeren met problemen zijn gehuisvest. De missie van Kamers met Kansen is hen in anderhalf jaar voor te bereiden op een zelfstandig bestaan, met een diploma op zak of met een baan. In de woonfoyers krijgen de jongeren rust en regelmaat en begeleiding bij de oplossing van hun problemen. De jongeren volgen een mbo-opleiding op diverse ROC's in de stad.

(Voor meer informatie: Concerncommunicatie Bestuursdienst, Karín Oostenbrink-Fraai, tel. 010 - 417 2161)

Wethouder Kriens bezoekt Vaccinatiedag Ahoy

Donderdag 26 november om 9.00 uur is wethouder Jantine Kriens (o.a. volksgezondheid) aanwezig bij de Vaccinatiedag in Ahoy. De wethouder krijgt een rondleiding en gaat in gesprek met de kinderen, ouders en medewerkers. In totaal zijn bijna 44.000 kinderen van een halfjaar tot vijf jaar en huisgenoten van kinderen jonger dan een half jaar opgeroepen voor een vaccinatie tegen de Mexicaanse griep. Voor zover bekend vindt donderdag de grootste vaccinatie plaats in de Nederlandse GGD-geschiedenis.

(Voor meer informatie: GGD Rotterdam-Rijnmond, Peter van Rijn, tel. 010 - 433 96 95)

Wethouder Karakus houdt toespraak op Congres 'Bouwkwaliteit: werk aan de winkel!'

Wethouder Hamit Karakus (wonen en ruimtelijke ordening) houdt donderdag 26 november om 10.00 uur een toespraak op het Congres 'Bouwkwaliteit: werk aan de winkel!' van de Vereniging Bouw- en Woningtoezicht Nederland. Wijzigingen in bestaande wetgeving leiden tot een continue stroom aan nieuwe eisen voor zowel de vergunningverlener als de aanvrager. Daarnaast komt er een verschuiving van verantwoordelijkheden op gang van de publieke sector naar de private markt. Wat betekenen al deze ontwikkelingen voor zowel de gemeentelijke- als de bouwpraktijk? Op dit congres worden deze thema's besproken. Naast medewerkers van het gemeentelijk bouw- en woningtoezicht zijn ook architecten, projectontwikkelaars en medewerkers van uitvoerende bouwbedrijven uitgenodigd. Locatie van het congres is De Doelen, aan het Schouwburgplein 50.

(Voor meer informatie: Petra Verheij, Concerncommunicatie Bestuursdienst, tel. 010 - 417 3511)

Wethouder Grashoff gastheer tijdens bezoek prinses Maxima

Op donderdagmiddag 26 november vanaf 15.00 uur brengt Hare Koninklijke Hoogheid Prinses Máxima der Nederlanden een werkbezoek aan een aantal projecten van Music Matters. Zij woont de repetitie van een wijkorkest in Delfshaven bij en de eindpresentatie van het Groot Schoolorkest Delfshaven, met blazers van het Rotterdams Philharmonisch Orkest. Daarna opent de prinses de conferentie van Music Matters over cultuurparticipatie in de wijk. De optredens vinden plaats in het Wester Volkshuis, Roemer Visscherstraat in Spangen, de conferentie in het Prinsestheater daar vlakbij. Wethouder Rik Grashoff (cultuur, participatie en milieu) is gastheer namens het college van B en W.

(Voor meer informatie: Music Matters, Beerend Lenstra, tel. 010 - 244 4521)

Wethouder Vervat opent nieuw datacenter 'Spaanse Kubus'

Op donderdag 26 november 2009 opent wethouder Hans Vervat (economie, verkeer en vervoer) om 16.00 uur het nieuwe Datacenter Spaanse Kubus, onderdeel van het Rotterdam Internet eXchange (R-iX) programma. Rotterdam investeert in een open glasvezel infrastructuur. De komende tijd wordt het dekkingsgebied steeds verder uitgebreid. Dankzij de mogelijkheden die glasvezel biedt ontstaan nieuwe innovatieve producten en toepassingen, zoals in de zorg en leren op afstand. Vanwege een groot tekort aan onafhankelijke datacenters in Rotterdam en omgeving heeft de R-iX onlangs het nieuwe datacenter Spaanse Kubus gebouwd in de Spaanse Polder. In het datacenter wordt een grote hoeveelheid servers geplaatst die diverse webdiensten verzorgen. Het centrum wordt ondermeer gebruikt om websites te faciliteren. De Spaanse Kubus voldoet aan de hoogste eisen op het gebied van energiecapaciteit, noodstroomvoorzieningen, netwerkaansluitingen en beveiliging. Hiermee zet Rotterdam een belangrijke stap in de ontwikkeling van een sterke en innovatieve ICT-sector. De Spaanse Kubus is gevestigd aan de Vlaardingweg 62 in Rotterdam.

(Voor meer informatie: Odie Geerligs - van Eupen, Concerncommunicatie Bestuursdienst,

tel. 06 - 51 07 47 86)

Loco-burgemeester Jantine Kriens reikt Laurenspenning uit

Donderdag 26 november om 17.30 uur reikt loco-burgemeester Jantine Kriens (o.a. welzijn) in de Laurenskerk de Laurenspenning uit aan Sander de Kramer (hoofdredacteur Straatkrant, schrijver / journalist). De Laurenspenning is een penning die sinds 1959 wordt uitgereikt aan personen of instellingen als waardering voor hun inzet voor de Rotterdamse samenleving op het gebied van kunst of cultuur in brede zin. Vooral de mate waarin zij anderen hebben geïnspireerd is aanleiding voor het verlenen van deze onderscheiding.

(Voor meer informatie: Concerncommunicatie Bestuursdienst, Bert Brehm, tel 010 - 417 2386)

Wethouder Schrijer bij openingskaravaan Nieuwe Binnenweg

Wethouder Dominic Schrijer (werk, sociale zaken en grotestedenbeleid) is op donderdag 27 november aanwezig bij de openingsparade van de Nieuwe Binnenweg. De Nieuwe Binnenweg is de laatste jaren enorm in opkomst. De vernieuwingsgolf van nieuwe winkels en kroegen breidt zich steeds verder uit van het centrum richting west. Op 27 november worden er zeven nieuwe gerestylde funky winkels geopend. In een grote karavaan, aangevoerd door twee kamelen, gaat de wethouder vanaf 15.30 uur samen met deelraadvoorzitter Carlos Gonçalves, langs de Nieuwe Binnenweg om de nieuwe winkels te openen. De karavaan start bij Grafisch ontwerp en tekstbureau Mwah! aan de Binnenweg 444.

(Voor meer informatie: Frank Belderbos, Projectmanager, tel. 06 - 5109 7978)

Wethouder Vervat opent nieuw datacenter 'Spaanse Kubus'

Op donderdag 26 november 2009 opent wethouder Hans Vervat (economie, verkeer en vervoer) om 16.00 uur het nieuwe Datacenter Spaanse Kubus, onderdeel van het Rotterdam Internet eXchange (R-iX) programma. Vanwege een groot tekort aan onafhankelijke datacenters in Rotterdam en omgeving heeft de R-iX onlangs het nieuwe datacenter Spaanse Kubus gebouwd in de Spaanse Polder. In het datacenter wordt een grote hoeveelheid servers geplaatst die diverse webdiensten verzorgen. Het centrum wordt ondermeer gebruikt om websites faciliteren. De Spaanse Kubus voldoet aan de hoogste eisen op het gebied van energiecapaciteit, noodstroomvoorzieningen, netwerkaansluitingen en beveiliging. Zo is er bijvoorbeeld de toepassing van het innovatieve en zeer energie-efficiënte Kyoto Cooling-systeem. Hiermee zet Rotterdam een belangrijke stap in de ontwikkeling van een sterke en innovatieve ICT-sector. De Spaanse Kubus is gevestigd aan de Vlaardingweg 62.

(Voor meer informatie: Odie Geerligs - van Eupen, Concerncommunicatie Bestuursdienst, tel. 06 - 51 07 47 86)

Wethouder Karakus geeft startsein bouw Landbouwbuurt

Wethouder Hamit Karakus (wonen en ruimtelijke ordening) geeft donderdag 26 november om 18.00 uur het startsein voor de bouw van het nieuwbouwproject Landbouwbuurt. De Landbouwbuurt ligt in de Rotterdamse wijk Vreewijk, onderdeel van de deelgemeente Feijenoord. De 69 ééngezinskoopwoningen zijn gelegen in en aan een hofje. Aan de rand van deze buurt wordt een woontoren met 140 huurappartementen, 3 ééngezins huurwoningen, 550 m2 bedrijfsruimte en een parkeergarage gerealiseerd. De Landbouwbuurt biedt rustig stedelijk wonen nabij het Zuidplein. De locatie van de feestelijke handeling is de uitgelichte bouwplaats op de Dordtsestraatweg.

(Voor meer informatie: Petra Verheij, Concerncommunicatie Bestuursdienst, tel. 010 - 417 3511)

Wethouder Karakus opent Studentenkwartier Dordtselaan

Wethouder Hamit Karakus (wonen en ruimtelijke ordening) opent vrijdag 27 november om 18.00 uur het Studentenkwartier Dordtselaan. Samen met een student ondertekent de wethouder een Studentenkwartier Contract. Het Studentenkwartier omvat 250 gerenoveerde wooneenheden met studentenappartementen aan de Dordtselaan. De appartementen zijn tegen een gereduceerd tarief beschikbaar voor maatschappelijke betrokken studenten die willen bijdragen aan meerjarige, structurele projecten die de wijk ten goede komen. Het Studentenkwartier Dordtselaan is een uniek grootstedelijk project, waarbij de gemeente Rotterdam samenwerkt met verschillende kennisinstellingen en woningcorporatie Woonstad Rotterdam. Locatie van het startsein is de Dordtselaan 45.

(Voor meer informatie: www.studentenkwartier.nl of via Moniek Monster, projectcoördinator Studentenkwartier Dordtselaan, tel. 010 - 201 2831)

Burgemeester Aboutaleb reikt kampioensprijs zeilwedstrijd 'Boterletter' uit

Burgemeester Ahmed Aboutaleb reikt op zondag 29 november tussen 15.00 en 17.00 uur (afhankelijk van het weer) de prijzen uit van de 45e 'Boterletter Zeilwedstrijden' bij de jeugdcategorie, op de Kralingse Plas. Met 'De Boterletter' in Rotterdam sluit wedstrijdzeilend Nederland traditiegetrouw het seizoen af. Het is het grootste evenement op binnenwater voor internationaal erkende zeilboten. Bekend om zijn verraderlijke winddraaiingen vormt de Kralingse Plas altijd een uitdaging. Er wordt gezeild in zeventien verschillende boten met deelnemersvelden van vier tot vijftig boten. De zeilwedstrijden zijn voor het publiek goed te volgen vanaf de wal in het Kralingse Bos, de Kralingse Plaslaan en het clubgebouw van de R.Z.V aan de Kralingse Plaslaan 113. Daar reikt de burgemeester ook de prijzen uit.

(Voor mee informatie: Marc Egeter, Rotterdamse Zeil Vereniging, tel. 06 - 1700 2853)