Gemeente Kaag en Braassem

Vernieuwingen op Kaag komen eraan

Op het zuidelijk deel van Kaag, vanaf de splitsing Julianalaan en Beatrixlaan, staat de komende jaren nogal wat te gebeuren. De riolering en nutsvoorzieningen worden vervangen. Daarbij komt een herinrichting van de wegen met parkeerplaatsen en nieuwe openbare straatverlichting.

Een flinke klus, die veel tijd vergt en niet onopgemerkt voorbij zal gaan. Maar de werkzaamheden zijn nu eenmaal nodig om dit deel van Kaag te voorzien van een goed functionerende riolering en een veilige en mooie infrastructuur die voldoen aan de eisen van deze tijd.

Er is uitgebreid onderzoek gedaan naar de kwaliteit van de riolering op Kaag. De conclusie luidt dat deze zeer slecht is. De boel is flink verzakt en op een aantal plaatsen zijn er stukken rioolbuis afgebroken, waardoor het afvalwater uit het systeem stroomt en in de bodem terechtkomt. Hoogste tijd om de riolering te vervangen. Bovendien is het nodig alle wegen die deel uitmaken van het plan opnieuw in te richten. Het beteft de Nassaulaan, Irenelaan, Emmalaan, Margrietlaan, Marijkelaan, Beatrixlaan, Julianalaan, Prins Willem Alexanderlaan, Prins Bernhardlaan en Wilhelminalaan. Een aantal lanen maakt deel uit van de waterkering die wordt beheerd door het Hoogheemraadschap van Rijnland en functioneert als dijk. Dit zijn de Nassaulaan en de Irenelaan, die meer dan 50 cm verzakt zijn en dan ook opgehoogd moeten worden.

Bewoners
Dat deze werkzaamheden moeten plaatsvinden, is geen nieuws. Sinds de start van het project eind 2007 is de gemeente hierover al in gesprek met bewoners, woningbouwvereniging en dorpsraad. Daarbij is uitvoerig gesproken over de inrichting van het gebied, zoals de parkeerplaatsen (hoeveelheid en situering) en materiaalkeuze voor bestrating en verlichting. De wensen van bewoners wegen zwaar. De gemeente heeft daarnaast ook te maken met regels en richtlijnen, denk bijvoorbeeld aan de parkeernormen en de bereikbaarheidseisen voor hulpdiensten.

Medewerkers van de gemeente hebben een groot deel van de huizeneigenaren bezocht en het hoe en waarom van de werkzaamheden besproken. Bij zoân 75% van alle woningen is in kaart gebracht waar vuilwater en hemelwater momenteel geloosd worden en waar de rioleringen en nutsvoorzieningen liggen. Het blijkt dat de rioleringsbuizen niet alleen vrij diep liggen, maar ook voor een groot deel door het privé-eigendom gaan. Uiteraard ontvangen huizeneigenaren en bewoners nadere informatie als de werkzaamheden in de buurt van start gaan. Is er nog niemand van de gemeente bij u langs geweest, dan kunt u binnenkort een brief verwachten waarin een bezoek wordt aangekondigd.

De bewoners van Kaageiland hebben deze week een nieuwsbrief in de bus gekregen met informatie over deze plannen. Geïnteresseerden kunnen een exemplaar van deze nieuwsbrief ophalen in het gemeentehuis of hieronder downloaden.Â

Zie het origineel