Provincie Noord-Holland

Explosievenonderzoek Schipholdijk

20 november 2009 - Nieuwsartikel

Begin december start de provincie Noord-Holland nabij de Schipholdijk in de gemeente Haarlemmermeer met een onderzoek naar de eventuele aanwezigheid van explosieven uit de Tweede Wereldoorlog.

Het onderzoek is nodig omdat er vanaf de Schipholdijk (N231) een nieuwe aansluiting op de snelweg A9 wordt aangelegd. De nieuwe aansluiting is onderdeel van de vernieuwing en omlegging van de provinciale weg N201.

Onderzoek
Voordat met de aanleg van de nieuwe aansluiting wordt begonnen, wil de provincie Noord-Holland zekerheid hebben over de eventuele aanwezigheid van explosieven uit de Tweede Wereldoorlog in de Schipholdijk en directe omgeving. De Schipholdijk wordt daarom minutieus onderzocht door middel van metingen en boringen in de bodem. Het onderzoek wordt uitgevoerd door bodemonderzoeksbureau T& A Survey uit Amsterdam en duurt 15 weken. Er wordt zowel overdag als âs nachts gewerkt. Mochten er explosieven in de bodem worden aangetroffen, dan worden deze later door experts verwijderd.

Verkeershinder
Het onderzoek naar de explosieven richt zich op zowel de bermen als de weggedeelten van de Schipholdijk en de Nieuwe Meerlaan bij de ingang van het Amsterdamse Bos (gemeente Amstelveen). Om de hinder voor het verkeer te beperken, vindt het onderzoek van de weggedeelten alleen âs nachts plaats. Daarbij wordt dan steeds één rijbaan afgesloten. Omdat er âs nachts wordt gewerkt hoeft het verkeer niet te worden omgeleid. De bedrijventerreinen zijn gedurende het onderzoek bereikbaar.

N201+
De provincie Noord-Holland realiseert de vernieuwing van de N201 in het gebied tussen Hoofddorp en Amstelhoek. In het project wordt samengewerkt met de gemeenten Aalsmeer, Amstelveen, De Ronde Venen, Haarlemmermeer en Uithoorn. De nieuwe weg verbetert de leefbaarheid, bereikbaarheid en verkeersveiligheid in het gebied.
---