Provincie Noord-Holland

Julianabrug in Zaandam wint Betonprijs 2009

20 november 2009 - Nieuwsartikel

De mooiste brug van 2009 ligt in Zaandam. De Julianabrug ontving op 18 november uit handen van burgemeester Aboutaleb van Rotterdam de Betonprijs voor de categorie Bruggen & Viaducten. Deze provinciale brug over de Zaan is laag en zoevend, lichtvoetig en transparant én ligt op een unieke locatie.

De brug ligt in een ruime bocht van de Zaan met prachtig uitzicht op de Zaanse Schans. Omdat in deze omgeving geen brug past met een opdringerige aanwezigheid, is gekozen voor een subtiel en zorgvuldig ingepaste brug, die met een vloeiende lijn over het water scheert. Dit unieke ontwerp vergde complex reken- en tekenwerk om de brug ook daadwerkelijk te realiseren. Zo is elke V-vormige pijler van de brug uniek en bovendien is de brug op afstand beweegbaar voor het vaarverkeer op de Zaan. Het is gelukt om de Julianabrug de gewenste uitstraling te geven: laag en zoevend, lichtvoetig en transparant.

Betonprijs
De Betonprijs bestaat uit een oorkonde die is overhandigd aan de 4 betrokken partijen: De provincie Noord-Holland (eigenaar van de brug en opdrachtgever), Royal Haskoning (architect), Oranjewoud (engineer, technisch ontwerp en uitvoeringsbegeleider) en bouwcombinatie BAM Civiel Noordwest/Konstruktiebedrijf Hillebrand (aannemer).

De Betonprijs is een initiatief van de Betonvereniging en wordt ondersteund door Cement & Beton Centrum, BFBN Betonproducten, de VOBN, het Ministerie van Verkeer en Waterstaat en Stubeco.
---