Academisch ziekenhuis Maastricht

Prijs voor Maastrichts oogheelkundig onderzoek Publicatiedatum: 23-11-2009 Bron: Persbericht Auteur: Stafdienst Communicatie Datum: 23-11-2009

Lukas Ricker, onderzoeker bij de afdeling Oogheelkunde van het Maastricht Universitair Medisch Centrum+ (Maastricht UMC+), heeft tijdens het Nederlandse congres van de Association for Research in Vision and Ophthalmology (ARVO) de prijs gekregen voor de beste presentatie over zijn onderzoek `Chemokines in Rhegmatogenous Retinal Detachment Predict Proliferative Vitreoretinopathy'. De Nederlandse pendant van het grote internationale ARVO-congres in Florida vond onlangs plaats in Rotterdam. Ruim twintig oogheelkundige promotie-onderzoekers presenteerden daar hun onderzoek. "Het betrof niet alleen oogartsen in opleiding, maar ook basale onderzoekers, bijvoorbeeld van de TU Delft", vertelt Ricker die zelf hoopt over ruim een jaar te promoveren op zijn onderzoek.

Ontsteking Het onderzoek van Ricker - onder supervisie van prof.dr. F. Hendrikse, prof.dr. A. Kijlstra en dr. E. La Heij - richt zich op een complicatie die zich voordoet na chirurgie bij patiënten met een netvliesloslating (proliferatieve vitreoretinopathie). Deze complicatie is het gevolg van het ontstaan van littekenweefsel in en op het netvlies. Dit littekenweefsel trekt samen met op den duur weer een nieuwe netvliesloslating. "We kunnen nu voorspellen of een patiënt het prognostisch zeer ongunstige littekenweefsel zal gaan ontwikkelen. Bepaalde ontstekingsmoleculen zijn dan reeds in een zeer vroeg stadium verhoogd. Omdat we maar een heel beperkte hoeveelheid oogvocht kunnen afnemen tijdens een operatie, hebben we van een methode gebruik gemaakt die het mogelijk maakt om tientallen ontstekingsfactoren tegelijk te bepalen, in slechts 2 druppels oogvocht. We kunnen hierdoor niet alleen beter voorspellen, we denken ook dat we weer een stapje dichterbij een mogelijk adequate interventie zijn gekomen."

Maastricht De prijs die Lukas Ricker mocht ontvangen bestaat uit twee onderdelen: een geldbedrag om naar de conferentie in Florida te gaan én het voorrecht om volgend jaar het Nederlandse ARVO-congres in Maastricht te mogen organiseren. Wordt dus vervolgd.