Het Expertisecentrum

Dilemma's in bestuurlijk toezicht in het publieke domein

23/11/2009

CPL-masterclass series

Meer dan ooit wordt er binnen het publieke domein gewerkt aan verbetering van efficiency en effectiviteit. Denk aan het op afstand plaatsen van onderdelen van de overheid of het in toenemende mate werken in `ketens'. Niet alleen de veranderende politieke en/of maatschappelijke ontwikkelingen (bijvoorbeeld de recente recessie) vragen hierom, maar ook de steeds mondiger en kritischer wordende burgers. Kenmerkend voor de publieke context is dat dit streven naar verbetering van effectiviteit en efficiency altijd afgewogen moet worden met tegelijkertijd optredende eisen als zorgvuldigheid en rechtmatigheid. Toezichthouders zijn hier nauw bij betrokken. Door hun betrokkenheid worden ze geacht bij te dragen aan het vergroten/behouden van het vertrouwen van burgers in publieke organisaties, oftewel de legitimiteit van de overheid. Het gevolg van de genoemde ontwikkelingen is dat de rol van toezichthouders steeds belangrijker, maar ook steeds complexer wordt. In toenemende mate worden toezichthouders geconfronteerd met allerlei dilemma's waar men mee om moet gaan. Dit zeker als ook nog eens bedacht wordt dat in de huidige tijd de media een steeds grotere invloed hebben en fouten vrijwel meteen uitvergroot worden.

Op 3 december wordt een voorproefje gegeven van de nieuwe CPL-Masterclass serie over bestuurlijke dilemma's. Rien Meijerink geeft samen met Frank de Grave een inleiding op de dilemma's van Toezichthouders in het publieke domein. In deze nieuwe masterclass staat het functioneren van toezichthouders tegen deze veranderende achtergrond centraal. Uitgangspunt is het leren van `peers' en het discours over vraagstukken waar elke bestuurder of toezichthouder mee geconfronteerd wordt in zijn eigen organisatie.

De eerste masterclass serie voor toezichthouders in het publieke domein is geïnitieerd door adviseurs van HEC/ ROI: Marcel Thaens en Saskia Groenewegen en wordt geleid door Rien Meijerink. Samen met andere inleiders als Frank de Grave, Trude Maas en Loek Hermans willen zij de deelnemers uitdagen om niet alleen van de inleiders, maar vooral van en met elkaar te leren hoe om te gaan met lastige dilemma's in het toezichtsveld. Inzichten en denkbeelden van toezichthouders uit andere sectoren en organisaties kunnen immers uw eigen denken aanscherpen en u te ondersteunen bij het nadenken over de omgang hiermee. In een drietal bijeenkomst willen tien master/ inspiratoren vanuit hun specifieke deskundigheid met u mee denken.