Gemeente Harderwijk


Harderwijk maakt aanvragen van subsidies cultuur makkelijker

23/11/2009

De gemeente Harderwijk heeft een aantal specifieke subsidieregelingen voor onder andere culturele activiteiten en projecten. Voor het realiseren hiervan kan een beroep worden gedaan op een viertal subsidies. In het kort zijn de belangrijkste kenmerken beschreven.

Om het voor stichtingen en verengingen makkelijker te maken, heeft de afdeling Welzijn, Onderwijs en Sport van de gemeente Harderwijk een verkort overzicht gemaakt van de verschillende subsidiemogelijkheden. Ook zijn de aanvraagformulieren vereenvoudigd. Om het nog toegankelijker te maken is deze informatie op de gemeentelijke website geplaatst. Via links kunnen nu op een snelle manier de subsidieregelingen geraadpleegd worden en eventueel een aanvraagformulier gedownload worden.

Welke subsidieposten zijn er?


1. Verordening Stelpost Welzijn, Cultuur, Sport, Zorg De gemeente Harderwijk stimuleert initiatieven op het gebied van welzijn, cultuur, sport en zorg. Deze subsidiepost heeft een brede reikwijdte, maar activiteiten op het terrein van onderwijs vallen niet onder deze regeling.

Op grond van deze verordening kunnen burgemeester en wethouders aan professionele en vrijwilligersinstellingen op het gebied van welzijn, cultuur, sport en zorg eenmalige subsidies verlenen voor: eenmalige activiteiten en voor cursussen voor hun vrijwilligers.

Aanvragen moeten uiterlijk 31 maart (1e ronde) of 30 september (2e ronde) bij ons binnen zijn. De aanvraag moet ingediend worden op het nieuwe aanvraagformulier. Aanvragen die aan de criteria van de regeling stelpost welzijn en deskundigheidsbevordering voldoen, worden gehonoreerd voor zover het nog nader te bepalen subsidieplafond toereikend is.

Meer informatie vindt u hier.


2. Subsidieregeling Amateurkunst
Deze waarderingssubsidie wordt verstrekt ter ondersteuning van de activiteiten van een instelling, zonder directe relatie tussen de kosten van de activiteiten en het subsidiebedrag.

Subsidieaanvragen moeten uiterlijk op 1 maart van het betreffende subsidiejaar bij de gemeente zijn ingediend. Voorbeelden zijn: kinderkoor, shantykoor, gospelkoor, fanfare, bigband, toneelgezelschap, dansvereniging, fotografievereniging

Meer informatie vindt u hier.


3. Budgetsubsidie
Budgetsubsidie wordt verstrekt voor activiteiten gedurende een periode van maximaal vier jaar, waarbij gemeente en instelling zich voor de gehele periode vastleggen op te leveren prestaties en het subsidiebedrag.
Uitgebreidere informatie hierover leest u in de Algemene Subsidieverordening 2008.

Meer informatie vindt u hier.


4. Culturele projecten en activiteiten
Sinds 2007 heeft de gemeente Harderwijk de mogelijkheid om via het budget âCulturele Projecten en Activiteitenâ culturele projecten en activiteiten te ondersteunen. In principe kan voor allerlei vormen van culturele activiteiten en projecten subsidie aangevraagd worden: a. Voor activiteiten en projecten die éénmalig, incidenteel of tijdelijk van karakter zijn.
b. Voor activiteiten en projecten die terugkerend of die niet incidenteel van karakter zijn. Hierbij worden de prestaties en het subsidiebedrag per jaar of per andere periode bepaald.

Meer informatie vindt u hier.

Inhoudelijk wordt de aanvraag getoetst aan het gemeentelijke beleid. Op alle subsidies is de Algemene Subsidieverordening 2008 van de gemeente Harderwijk van toepassing.


____________________