Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap

2009Z22172

Vragen van de leden Koser Kaya (D66), Vermeij en Bouchibti (beiden PvdA) aan de staatssecretaris van Sociale Zaken en Werkgelegenheid en de minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap over de hoge werkloosheid onder jonge allochtone vrouwen. (Ingezonden 20 november 2009)


1
Bent u bekend met het bericht "Allochtone meisjes vaak werkloos"? 1)


2
Hoe verklaart u dit verschil tussen allochtone meisjes en jongens en autochtone meisjes?


3
Deelt u de mening dat het opmerkelijk is dat de meisjes waarover in het bericht geschreven wordt het goed doen op school, maar dat niet weten te kapitaliseren op de arbeidsmarkt? Zo nee, waarom niet?


4
Hoe beoordeelt u de kritiek uit het onderzoek van E-Quality dat de informatievoorziening aan leerlingen en ouders, over onder andere vervolgopleidingen, niet goed is?


5
Gaat u maatregelen nemen om ouders, in het bijzonder van allochtone kinderen, meer te betrekken bij de schoolloopbaan van hun kinderen?


6
Welke andere oorzaken ziet u voor de hoge werkloosheid onder allochtone meisjes?


7
Deelt u de mening dat deze problematiek snel en voortvarend moet worden aangepakt om ongewenste economische afhankelijkheid op latere leeftijd te voorkomen? Zo nee, waarom niet?


8
Welke mogelijkheden ziet u om deze problemen aan te pakken zodat de slagingskans van jonge allochtone vrouwen op de arbeidsmarkt toeneemt? Welke mogelijkheden zult u op korte termijn benutten?


1) Trouw, 16 november 2009
http://www.trouw.nl/nieuws/nederland/article2915412.ece/_Allochtone_meisjes_vaak_werklo os_.html