Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit

Betreft Conferentie Climate Smart Food in Zweden



Geachte Voorzitter,

Naar aanleiding van uw brief met kenmerk 2009Z19778/2009D52418, waarin u mij verzoekt de Kamer te informeren over de deelname en inzet van het Nederlandse kabinet aan de door het Zweedse EU-voorzitterschap georganiseerde conferentie `Climate and Smart Food' op 23 en 24 november 2009, het volgende.

Het kabinet zet in op het thema `klimaatverandering en duurzame voedselvoor- ziening', gelet op de specifieke handelspositie en bijzondere verantwoordelijkheid van Nederland (ook beleidsmatig) en de rol die landbouw kan spelen in adaptatie en mitigatie. Dit heeft zich onder andere vertaald in KADO (de Kabinetsbrede Aanpak voor Duurzame Ontwikkeling) en mijn trekkersrol daarbinnen voor het thema `Biodiversiteit, Voedsel en Vlees'. Ook ontplooit de Nederlandse regering vele acties in internationaal kader, zoals het voorzitterschap van de zeventiende Commission on Sustainable Development en de ontwikkeling en ondersteuning van bijvoorbeeld de Round Tables Soja en Palmolie. Deelname aan de Zweedse conferentie ligt dan ook voor de hand.
De deelname (namens de ministeries van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit en Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer) aan de conferentie zal in het teken staan van agendering van de Nederlandse beleidsinzet ten aanzien van klimaat, landbouw en voedsel en duurzaam voedsel en duurzame voedsel- systemen. En verder een actieve bijdrage aan het programma, waaronder een presentatie over voedselverspilling, als ook coalitievorming rond deze dossiers met andere koploperlanden.

De conferentie is een uitstekende gelegenheid als opstap naar een strategie op Directie Voedsel, Dier en Consument EU-niveau en op langere termijn op mondiaal niveau. Programma Duurzame Voedselsystemen DE MINISTER VAN LANDBOUW, NATUUR EN
VOEDSELKWALITEIT, Datum 23 november 2009 Onze referentie VDC/2009/2359

G. Verburg


---- --