Gemeente Son en Breugel


hagen met BioPot en al de grond in

Milieuvriendelijke Heesters en hagen met BioPot en al de grond in

De gemeente heeft 5000 heesters en haagmateriaal met milieukeur ingekocht. Een kwart van de planten kan met pot en al in de grond geplaatst worden.
De zogenaamde BioPot is de enige pot op de markt die 100 % biologisch is en composteerbaar volgens de DIN of Biosoil normering. Daarmee is de pot gemakkelijk te planten en volledig afbreekbaar. De extra kosten voor de pot, wegen zo op tegen de lagere arbeidskosten.

Andere beplanting is nog niet in de biopot op de markt. Volgens de kwekers moet de biopot daarvoor eerst nog aan naamsbekendheid winnen. Zodra kwekers alle heesters in biopot leveren, zal de gemeente hierop overgaan.

Elk jaar koopt de gemeente plantmateriaal in ter vervanging van beplanting die is dood gegaan gedurende het jaar, als gevolg van te hete en droge zomer of door vandalisme. Alle bomen met milieukeur komen van boomkwekerij De jong- Van Laarhoven uit Boxtel, die voor deze bomen geen extra kosten rekent. De heesters komen van Kwekerij Van Kempen uit Haaren.

De Jong van Laarhoven heeft in 2005 het milieukeur certificaat behaald samen met nog 5 andere Brabantse boomkwekers. Met het certificaat wordt ingespeeld op de toenemende vraag vanuit overheid en maatschappij naar duurzaam geteelde bomen, waarbij rekening wordt gehouden met het milieu. De eisen van Milieukeur garanderen een duurzame productie van het plantmateriaal.