Gemeente Son en Breugel


Breugel

Centrum Jeugd en Gezin in Son en Breugel

In 2009 is de gemeente Son en Breugel, zowel lokaal als regionaal, gestart met de concrete invulling van het `Centrum voor Jeugd en Gezin' (CJG).

Ter voorbereiding hierop zijn in 2008 alle gemeentelijke overlegstructuren rondom jeugd en gezin geëvalueerd. Op grond van de resultaten is een lokale aanpak `Vormgeving CJG' opgesteld met concrete aanbevelingen ter uitvoering in 2009.

Lokale ontwikkelingen

Lokaal is een structuur ontwikkeld die bijdraagt aan een betere samenwerking tussen professionals werkend met en of voor de jeugd, bestaande uit een beleidsoverleg CJG en een uitvoerend netwerk jeugdhulpverlening.

Binnen het netwerk jeugdhulpverlening zijn concrete afspraken gemaakt over de procedure van aanmelding en terugkoppeling, is een vast format in gebruik genomen voor het vastleggen van afspraken en zijn procedureel afspraken gemaakt met scholen voor voortgezet onderwijs.

Tevens zijn steunpunten versterkt of nieuw ingericht waar ouders/-opvoeders, beroepskrachten en vrijwilligers terecht kunnen met vragen en/-of zorgen over jeugdigen en er is gestart met ouderparticipatie middels de opzet van een brede ouderraad.

Onderzoek

Er is een onderzoek uitgevoerd onder de jeugd, ouders/- opvoeders, professionals en vrijwilligers werkend met jeugd. De resultaten worden in februari 2010 aangeboden en zijn richtinggevend voor de inrichting van het CJG in 2010 e.v..

Doelgroepgerichte communicatie

Daarnaast vindt doorontwikkeling plaats van de reeds in 2009 uitgewerkte aanbevelingen, waarbij extra aandacht zal worden geschonken aan doelgroepgerichte communicatie (o.a. ouders/-opvoeders) inzake de voor hen beschikbare CJG voorzieningen.

Regionale ontwikkelingen

Ook in SRE (Samenwerkingsverband Regio Eindhoven) verband is veel tot stand gebracht. Er zijn werkafspraken gemaakt met de regionale instellingen over het aanbod wat zij, conform de wensen van de 21 SRE gemeenten, minimaal moeten leveren binnen de lokale CJG's. Er is een model communicatieplan en een regionale SRE website CJG ingericht. Ook wordt doorlopend afstemming gezocht met relevante projecten (o.a. `Zorg voor Jeugd' en de `Regionale aanpak Kindermishandeling'). In 2010 worden o.a. de mogelijkheden voor regionale opvoedingsondersteuning onderzocht en worden regionale afspraken gemaakt over aansluiting tussen het onderwijs en de lokale CJG's.

Provinciale subsidie

De werkzaamheden uitgevoerd in 2009 zijn mede mogelijk gemaakt met financiële steun van de Provincie Noord - Brabant.