Gemeente Son en Breugel


in handhavingplan 2010

Jeugdoverlast en verkeersgedrag in handhavingplan 2010

"Son en Breugel wil een gemeente zijn waarin inwoners veilig en gezond kunnen wonen, werken en recreëren"

De aanpak van overlast door jongeren en het beter naleven van verkeersbesluiten, onder andere via snelheidscontroles, staan volgend jaar hoog op de handhavingsagenda. Ook staan terugdringen van inbraken op het bedrijventerrein en drugsbestrijding op de lijst.

In het kader van haar maatschappelijke verantwoordelijkheid voert de gemeente veiligheidsbeleid uit dat zich vooral richt op de directe woon- en werkomgeving, jeugd, integriteit en fysieke veiligheid. Als onderdeel van dat beleid stelt de gemeente Son en Breugel elk jaar een handhavingsplan op, waarin de belangrijkste handhavingsthema's en prioriteiten zijn opgenomen.

Son en Breugel wil een gemeente zijn waarin inwoners veilig en gezond kunnen wonen, werken en recreëren. Wanneer - in de ogen van het gemeentebestuur - grenzen worden overschreden, neemt de gemeente als bevoegd gezag haar verantwoordelijkheid, spreekt de overtreder hierop aan en dwingt desnoods de naleving van de gestelde regels af.

In het integrale handhavingsplan is zo concreet mogelijk benoemd welke handhavingstaken de burger van de gemeente mag verwachten. Het voorkómen van overtredingen heeft de hoogste prioriteit. Als er desondanks regels worden overtreden, is consequent handhaven van groot belang. Daarmee is voor iedereen duidelijk wat hij van de gemeente kan verwachten. Datgene wat de gemeente gaat oppakken sluit zoveel mogelijk aan bij de behoefte van de inwoners van onze gemeente.

Het college heeft onlangs de prioriteiten in de 25 thema's opnieuw vastgesteld. Op verschillende manieren is prioriteit gegeven aan de handhavingsthema's. Prioriteiten zijn gesteld op basis van wet- en regelgeving, bestaand regionaal of lokaal beleid en op beleidsvoornemens. Bij dit proces is de gemeenteraad nadrukkelijk betrokken.

Binnen de driehoek van gemeente, justitie en politie worden jaarlijks de hoogste prioriteiten (speerpunten) benoemd op het gebied van veiligheid en handhaving.

De volgende lokale speerpunten zijn van toepassing in de gemeente Son en Breugel:


· Jeugdoverlast: Aandacht voor o.a. hangjeugd, drank- en drugsproblematiek


· Verkeer: Handhaving van genomen verkeersmaatregelen, waaronder snelheidscontroles


· Openbare ruimte: Aandacht voor veiligheid en leefbaarheid in het openbare gebied


· Beveiliging Ekkersrijt: Aandacht voor terugdringen bedrijfsinbraken


· Alcohol -en drugsproblematiek: Aandacht voor aanpak drugsgebruik en -handel, onder andere in het uitgaansgebied, en ontmanteling van hennepkwekerijen


· Horeca: Aandacht voor o.a. handhaving sluitingstijden, bestrijden overlast omgeving

Omdat de gemeente met een veelheid aan handhavingstaken te maken heeft, ontkomt men er niet aan om prioriteiten te stellen en duidelijke keuzes te maken.

In het handhavingsplan 2010 wordt verslag gedaan van de behaalde resultaten in 2009. Op basis van resultaten worden de uitvoeringsprogramma's bijgesteld en accenten op het gebied van handhaving worden verlegd. Het resultaat van alle inspanningen dient uiteindelijk een verbetering van de leefbaarheid en veiligheid in Son en Breugel te zijn.