Buitenlandse Zaken België


Datum: 23/11/2009

Yves Leterme en Stefaan De Clerck - 20 jaar VN Kinderrechtenverdrag

Minister van Buitenlandse Zaken Yves Leterme en Minister van Justitie Stefaan De Clerck wijzen op het onverminderde belang en de grote waarde van het Kinderrechtenverdrag van de Verenigde Naties dat op 20 november 1989 het levenslicht zag. Op de twintigste verjaardag van het Kinderrechtenverdrag onderlijnen de Ministers dat het Verdrag, samen met de twee facultatieve protocollen uit 2000 over kinderen in gewapende conflicten en de verkoop van kinderen, kinderprostitutie en kinderpornografie, de referentie vormt voor onze interne en diplomatieke actie.

België heeft zowel het Kinderrechtenverdrag als de twee Facultatieve Protocollen bij dit Verdrag geratificeerd. In het voorjaar van 2010 zal België zijn derde rapport over de uitvoering van het Kinderrechtenverdrag presenteren aan het Kinderrechtencomité in Genève.

Bij de bevordering van de kinderrechten waakt België over de uitvoering van de vier basisprincipes van het Kinderrechtenverdrag: non-discriminatie, het belang van het kind, het recht op leven en ontwikkeling, en het recht op participatie, aldus Minister De Clerck. De Minister verheugt zich ook bijzonder over de recente oprichting van de Nationale Commissie voor de Rechten van het Kind als platform voor discussie over kinderrechten en het aannemen in 2006 van een Nationaal Actie plan dat onze prioriteiten inzake kinderrechten vastlegt.

De Belgische diplomatie zal met haar EU partners kinderrechten blijven centraal stellen met daarbij bijzondere aandacht voor de problematiek van kindsoldaten Ons land voorziet onder meer in diplomatieke en financiële ondersteuning van de Speciale Vertegenwoordiger van de Secretaris-generaal van de Verenigde Naties voor Kinderen in Gewapende Conflicten, Mevr. Coomaraswamy. Minister Leterme zegt hierover dat "het verder uitbouwen van de Europese diplomatieke actie inzake kinderrechten één van de prioriteiten zal uitmaken van het Belgische EU-voorzitterschap in de tweede helft van 2010. Het aanmoedigen van landen om zo snel mogelijk over te gaan tot de ratificatie van de 2 belangrijke facultatieve protocollen, hoort daar uiteraard bij", aldus nog de Minister.