Gemeente Kapelle

Provincie beloont goed verlichte fietser met avontuur in het donker

Het Regionaal Orgaan Verkeersveiligheid Zeeland (ROVZ) en het Zeeuws Coördinatiepunt Fiets (ZCF) zetten vanaf maandag 23 november a.s. hun 'overvalteams' weer in tijdens de fietsverlichtingscampagne. De overvalteams gaan in de vroege ochtenduren, net als vorig jaar, weer op pad om in de hele provincie fietsers die de juiste en noodzakelijke verlichting voeren te belonen. Fietsers die goed verlicht zijn ontvangen van de 'overvallers' een KansLichtKaart waarmee ze kans maken op een avontuur in het donker. Is de fietsverlichting niet in orde, dan krijgen ze een waarschuwing en een verzoek om de verlichting bij de dichtstbijzijnde rijwielzaak te laten repareren of losse lampjes aan te schaffen. De nieuw verlichte fietsers ontvangen ter plaatse alsnog een KansLichtKaart. Om mee te dingen naar één van de prijzen dient de unieke code op de KansLichtKaart te worden geactiveerd op www.vakerveiligfietsen.nl.

Avontuur in het donker
Nog te vaak rijden fietsers zonder licht. Hierdoor kan het rijden in het donker een onaangenaam avontuur worden. Niet alleen voor fietsers zelf, maar ook voor overige verkeersdeelnemers. In het meest ongelukkige scenario schiet het leven als in een film aan je voorbij. Fietser die de juiste verlichting voeren maken dit jaar kans op een ander en meer veilig avontuur in het donker: een home cinemaset of een bezoek aan de bioscoop voor twee personen. Op die manier kunnen ze rustig een film kijken waarin ze zelf niet de hoofdrol spelen.

Overvallen
Op welke locaties in Zeeland de overvalteams precies in actie komen blijft een verrassing. Naast de gebruikelijke donkere wegen en fietspaden binnen en buiten de bebouwde kom zullen er een aantal scholen in het voorgezet onderwijs bezocht worden. Schoolgaande jongeren in de leeftijd 12 tot 25 jaar blijken namelijk de meest slecht verlichte fietsers te zijn. Voor hen is het dus extra van belang de komende periode de fietsverlichting in orde te hebben.

Vaker Veilig Fietsen
Het overvalteam is een onderdeel van het project Vaker Veilig Fietsen. Dit is een initiatief van het Zeeuws Coördinatiepunt Fiets (ZCF) en het Regionaal Orgaan Verkeersveiligheid Zeeland (ROVZ) en heeft als doel mensen te stimuleren vaker te gaan fietsen zonder dat dit leidt tot toename van het aantal verkeersongevallen. Zij financieren in elke gemeente één inzet van het overvalteam.

Persmoment
De opening zal maandag 23 november om 8.00 uur plaatsvinden op Pontes Pieter Zeeman in Zierikzee, Hatfieldpark 1-2.