TenneT


Laatste beproevingen Wintrack geslaagd

23-11-2009 In het hoogspanningslaboratorium van KEMA zijn recent (dinsdag 20 oktober en 18 november) nieuwe beproevingen uitgevoerd op de nieuwe Wintrack. Met succes doorstond het nieuw type hoogspanningsmast de audible noise test en enkele kortsluitproeven. Bij de audible noise test is gekeken naar de mate van corona en geluidsproductie. Bij de kortsluitproeven is meer dan 100.000 Ampère door de geleiders (draden) gestuwd.

De beproevingen door KEMA zijn de laatste van een serie testen op Wintrack. Deze nieuwe hoogspanningsmast is ontworpen om tegemoet te komen aan veranderende eisen die de samenleving stelt aan hoogspanningsverbindingen. Kenmerkend voor de nieuwe hoogspanningsverbinding is niet alleen dat hij veel ranker is, maar vooral dat het magneetveld veel kleiner is dan bij de bestaande vakwerkmasten. Daarmee ontstaan meer mogelijkheden voor bebouwing in de directe omgeving van de hoogspanningslijn.

Bij het huidige type mast en lijn voor 380 kV zouden volgens het advies van VROM op een grondstrook van circa 300 meter rond de hoogspanningslijn beperkingen ten aanzien van de bebouwing gelden. Met het Wintrack-concept wordt deze strook (ook wel magneetveldzone genoemd) teruggebracht tot minder dan 100 meter. De reductie van het magneetveld bij de Wintrack is te danken aan het feit dat de geleiders (de draden) zo dicht mogelijk bij elkaar geplaatst zijn in twee afzonderlijke masten. Hoe kleiner de onderlinge afstand tussen de geleiders, hoe kleiner de magneetveldzone.

Eerste Wintrackmasten in project Randstad380kV
Het is de bedoeling dat Wintrack voor het eerst toegepast gaat worden bij de aanleg van de nieuwe hoogspanningsverbinding in de Randstad. De nieuwe Randstad 380 kV verbinding moet ervoor zorgen dat er ook in de toekomst voldoende capaciteit is voor transport van elektriciteit en daarmee voor zekerheid in de Nederlandse energievoorziening. De verbinding, die wordt aangelegd door elektriciteitstransporteur TenneT, bestaat uit een gedeelte tussen Beverwijk en Zoetermeer (de Noordring) en een verbinding tussen Zoetermeer (Bleiswijk) en Wateringen, de Zuidring. De Zuidring is in de tweede helft van 2011 gereed.

Technische achtergrondinformatie
Een kortsluiting in een hoogspanningsverbinding is zeldzaam, maar als het gebeurt gaat er een zeer hoge stroom door de verbinding lopen. Daardoor komen er enorme krachten op de geleiders en de bretels te staan. Om te bepalen of dit nieuwe ontwerp deze krachten kan doorstaan, heeft TenneT de proef op de som genomen bij het hoogspanningslaboratorium in Arnhem. De proef is in meerdere stappen uitgevoerd waarbij de stroomsterkte steeds verder werd opgevoerd tot uiteindelijk 50 kA gedurende een halve seconde met een piek van 125 kA. Dat lijkt kort, maar gezien de enorme knal en de heftig zwiepende geleiders is de impact enorm. Een hoge snelheidscamera heeft de exacte bewegingen nauwkeurig vastgelegd. Deze gegevens zijn opgeslagen in de database en worden door de experts geïnterpreteerd.

kijk voor meer informatie op tennet.org/wintrack