Politie Hollands Midden

Gouda - Offensief tegen woninginbraken

Opeens staat er een agent in uw keuken

Gouda, 23-11-2009 o Politie en de gemeente Gouda starten een preventiecampagne woninginbraken. Medewerkers van stadstoezicht en agenten brengen de komende weken in de avonduren onaangekondigd bezoekjes aan woningen. Mocht u uw achterdeur niet op slot hebben gedraaid dan kan het zomaar zijn dat er opeens een agent in uw keuken staat.

De laatste jaren is het aantal woninginbraken in Gouda en haar directe omgeving, gedaald van 1218 in 2003, naar een kleine 660 in 2009 in de eerste tien maanden. Prima cijfers dus. Maar net als elders vinden er in de donkere maanden vaak meer woninginbraken plaats, dan in de rest van het jaar. Inbrekers zijn vooral actief in de maanden dat de duisternis al vroeg in de avond valt. Een week geleden werd er bijvoorbeeld aan de IJssellaan in vier woningen ingebroken. Door hengelen via de brievenbus werden hier de deuren van de woningen redelijk eenvoudig geopend. Reden genoeg dus voor politie en gemeente om de komende maanden meer dan normale aandacht te besteden aan woninginbraken en het voorkomen daarvan.

Woning en omgeving kritisch bekeken De medewerkers van stadstoezicht doen rondes door de wijk en laten, mocht daar aanleiding toe zijn, een veiligheidsbericht achter met bijzonderheden over de woning. Dat is bijvoorbeeld het geval als een sleutelbos vanaf de straat zichtbaar in de woning ligt. Bovendien kijken de toezichthouders ook naar relevante zaken in de directe woonomgeving. In deze inbraakgevoelige tijd is defecte straatverlichting bijvoorbeeld extra onwenselijk. Ook politieagenten zijn betrokken bij de preventieactie. Agenten brengen de komende weken in de avonduren onaangekondigd bezoekjes aan woningen. Mocht u uw achterdeur niet op slot hebben zitten: kan het zomaar zijn dat er opeens een agent in uw keuken staat om u daarop te wijzen. Of u treft een zogenaamd wit voetje aan. Een preventiefoldertje van de politie met de vorm van een schoen, met als opschrift deze schoenafdruk had van een insluiper kunnen zijn. Daarnaast houdt de politie potentiële woninginbrekers scherp in de gaten en er zijn extra agenten gepland om toezicht te houden. En wordt er dan toch ingebroken, dan wordt alles in het werk gezet om de daders te achterhalen en ze op te pakken.

Wat kunt ú dan doen? U kunt zelf ook het meehelpen een woninginbraak te voorkomen. Ziet u iets verdachts in uw omgeving? Een vreemde auto, vreemde personen of een andere situatie die u niet vertrouwt? Noteer dan zoveel mogelijk details en bel direct de politie via 1-1-2. Dienstdoende agenten kunnen dan met uw informatie meteen aan de slag. Gaat u met vakantie, stel uw buren daarvan op de hoogte, zodat zij een extra oogje in het zeil kunnen houden. Zorg ook dat zij u kunnen bereiken, mocht dat nodig zijn. Daarnaast kunt u uw woning ook beveiligen tegen het inbrekersgilde. Denk aan het sluiten van ramen en deuren als u weggaat of het aanlaten van lampen, maar ook aan het juiste hang- en sluitwerk. Uit onderzoek blijkt dat een woning die voldoet aan het Keurmerk Veilig Wonen, 90% minder risico op inbraak heeft. Kijk op www.politiekeurmerk.nl voor meer informatie hierover.

Top 3 van inbraakmethodes Politie Hollands Midden ziet dat onder inbrekers de klassieke inbraakmethode, die met een breekvoorwerp, nog altijd favoriet is. Op een tweede plaats komt insluiping of inklimming en goede derde is het boren van gaatjes.

Klassieke inbraakmethode Deze methode kenmerkt zich door het met (veel) kracht openbreken van ramen en deuren. Vaak worden daar schroevendraaiers en breekijzers voor gebruikt. Onder de kracht van dit geweld sneuvelt al snel hang- en sluitwerk van mindere kwaliteit. Met het aanbrengen van hang- en sluitwerk dat voldoet aan de eisen van het Keurmerk Veilig Wonen is er minder kans dat de inbraak slaagt.

Insluipen Nog altijd vinden er veel inbraken via insluiping plaats. Het advies van de politie is om ramen en deuren die bereikbaar zijn af te sluiten, ook al gaat u maar even van huis. Dieven hebben maar enkele luttele seconden nodig om binnen te dringen en hun slag te slaan.

Gaatjes boren Met een boor wordt een gat geboord in raamstijl of deur ter hoogte van de raam- of deurboompjes. Als de ramen en deuren niet met een slot afgesloten zijn, kunnen ze op eenvoudige wijze via het geboorde gat uit hun sluiting worden gelicht waarna raam of deur geopend kan worden. De beste remedie tegen deze methode is het bevestigen van afsluitbare sluitingen die voldoen aan het Keurmerk Veilig Wonen.

Preventietips Monteer goed hang- en sluitwerk. Vraag advies aan een erkend Keurmerk Veilig Wonen bedrijf, zie hiervoor: www.politiekeurmerk.nl. Sluit ramen en deuren altijd af. (Vergeet het nachtslot van de voordeur niet.) Zorg voor voldoende buitenverlichting. Er wordt vaak aan de achterzijde van woningen ingebroken. Bewaar tijdens uw afwezigheid geen kostbare spullen in uw woning. Een schuifpui is inbraakgevoelig. Breng een speciaal hiervoor geschikt slot aan. Haal de deursleutel uit het slot. Dit voorkomt het openen met hulpmiddelen. Als u langere tijd afwezig bent, zorg dat uw woning een bewoonde indruk maakt en vraag uw buren een oogje in het zeil te houden. Plak geen afwezigheidbriefje op uw deur. Ook niet voor even. Deursleutels buiten verstoppen is niet handig. Deurmat en bloempot zijn geen ´geheime plaatsen´. Doe geen adreslabel aan uw sleutel(bos).

Als er toch is ingebroken Als er helaas toch is ingebroken, bel dan de politie via 0900-8844. Zij komen bij u langs. Houdt u de situatie in huis zoveel mogelijk hetzelfde zoals u die aantrof. Mogelijk heeft de inbreker sporen achter gelaten. En dat maakt de kans dat de daders gepakt worden groter.

Andere acties: Blokkeer direct uw gestolen betaalpassen. Kijk hiervoor op www.pasblokkeren.nl. Blokkeer uw mobiele telefoon. Kijk hiervoor op www.pasblokkeren.nl. Bel uw verzekeringsmaatschappij. Beveilig uw woning. Een inbreker kán nog eens langs komen.