Ingezonden persbericht


Persbericht Halt Nederland

23 november 2009

Halt-vuurwerkcampagne richt zich op regels

Consequenties onverantwoord gedrag onder de aandacht

Halt verwacht dit jaar met zijn vuurwerkcampagne zo'n 500.000 jongeren te wijzen op de vuurwerkregels. Tot aan de kerstvakantie geven de Halt-voorlichters weer lessen aan leerlingen in groep 8 van het basisonderwijs en klas 1 en 2 van het voortgezet onderwijs.

In de vuurwerkperiode 2008-2009 werden 3.245 jongeren naar Halt verwezen.

Basisonderwijs: vuurwerk live
De voorlichtingen in het basisonderwijs zijn vooral gericht op kennisoverdracht. Onderwerpen als: wat doet vuurwerk, wat zijn de regels en consequenties bij overtreding hiervan, hoe steek je veilig vuurwerk af en hoe zorg je dat de jaarwisseling voor iedereen een feest is, komen aan de orde. In de nieuwe lesboekjes staan korte teksten en opdrachten in de vorm van tv-reportages. De posters, met daarop een door de politie aangehouden jongen, tonen de consequenties van onverantwoord gebruik van vuurwerk.

Voortgezet onderwijs: halt rulez
De meeste pubers kennen de regels en gevaren van vuurwerk uitstekend. Toch blijft vuurwerk voor hen een spannende uitdaging. Deze Halt-voorlichtingen richten zich daarom op hun manier van omgaan met vuurwerk: denk je echt aan je eigen veiligheid en die van omstanders, en durf jij nee te zeggen als je vrienden je uitdagen om iets te doen met vuurwerk dat niet mag? Daarnaast wordt er natuurlijk gepraat over strafbaar gedrag met vuurwerk. Free-cards en posters maken duidelijk wat er gebeurt als je je niet aan de regels houdt.

Opgepakt? Naar Halt!
Worden jongeren door politie aangehouden voor o.a. te vroeg of gevaarlijk afsteken, vernielen of het bezit van illegaal vuurwerk, dan gaan ze naar Halt. Daar worden ze zo snel mogelijk aan het werk gezet of krijgen ze een andere straf.

Haltrulez.nl

Op de nieuwe campagnesite www.haltrulez.nl is voor jongeren en volwassenen veel informatie over vuurwerk te vinden. Na het maken van een korte kennisquiz kunnen jongeren hun eigen e-cards maken en meedingen naar toegangskaarten voor Walibi.

Ouders
Als jongeren naar het voortgezet onderwijs gaan, wordt het voor ouders moeilijk om zicht op hen te houden. Maar ook in het basisonderwijs is het al belangrijk om goede afspraken te maken over het gebruik van vuurwerk. Op www.haltrulez.nl staan hierover tips voor ouders. Daarnaast biedt Halt scholen en gemeentes brieven aan die zij aan ouders of inwoners kunnen versturen.

Voor verdere informatie kunt u contact opnemen met de afdeling Communicatie van Halt Nederland, telefoonnummer 071 750 21 00, of kijk op www.halt.nl.

Halt levert een bijdrage aan de preventie en bestrijding van veelvoorkomende jeugdcriminaliteit bij jongeren tot 18 jaar. Van de gemiddeld 50.000 jongeren per jaar die door de politie aangehouden worden, gaan er zo'n 20.000 naar een Halt-bureau voor een Halt-afdoening (12-18 jaar) en zo'n 2.000 voor een Stop-reactie (12-min).

Halt Nederland is de landelijke organisatie van de Halt-sector en ondersteunt het werk van de Halt-bureaus, in samenspraak met relevante (keten)partners. Deze ondersteuning bestaat onder andere uit dienstverlening, belangenbehartiging en beleidsontwikkeling en -onderzoek.

Halt Nederland ontvangt een subsidie van het ministerie van Justitie.

---- --