Amnesty International

Nederland

35.000 Nederlanders zetten hun handtekening onder oproep voor nieuwe Europese antidiscriminatierichtlijn

20 november 2009 Op dinsdag 24 november 2009 om 13.30 uur, overhandigt de directeur van Amnesty International, Eduard Nazarski, in de hal van de Tweede Kamer, 35.000 handtekeningen aan leden van de Vaste Kamercommissie voor Sociale Zaken.
De handtekeningen ondersteunen de oproep aan de Tweede Kamer om er voor te zorgen dat Nederland met de nieuwe Europese antidiscriminatierichtlijn instemt.

Miljoenen mensen in Europa worden uitgesloten en achtergesteld vanwege hun identiteit of persoonlijke omstandigheden. EU wetgeving beschermt burgers onvoldoende tegen discriminatie op grond van handicap, religie, leeftijd of seksuele oriëntatie. Dit doet het principe dat iedereen gelijk is in waardigheid en rechten, geweld aan.

De Europese Commissie, het dagelijkse bestuur van de Europese Unie, wil met een nieuwe richtlijn discriminatie tegengaan. Deze richtlijn verplicht alle regeringen in de EU om al haar burgers gelijk te behandelen op alle maatschappelijke terreinen, zowel bij arbeid, als ten aanzien van huisvesting, onderwijs, sociale voorzieningen en bij goederen en diensten.

Het voorstel voor deze nieuwe richtlijn werd onlangs door het Europees Parlement in grote meerderheid gesteund.Daarmee heeft het echter nog geen kracht van wet: om in werking te treden, moet de nieuwe richtlijn unaniem worden aangenomen door de Raad van Ministers van de Europese Unie. Hierin zijn alle lidstaten vertegenwoordigd. Behandeling van het voorstel verloopt moeizaam, omdat onder andere de Duitse, Nederlandse en Poolse regering allerlei twijfels, vragen en voorbehouden hebben. Dit terwijl de nieuwe richtlijn niet veel meer is dan een reparatiewet, die er voor zorgt dat discriminatie op grond van seksuele oriëntatie, handicap, leeftijd en religie op hetzelfde beschermingsniveau terechtkomt als etniciteit en geslacht.

In Nederland discussieert de Tweede Kamer over de nieuwe richtlijn. Amnesty International vindt het van groot belang dat discriminatie zo goed mogelijk wordt bestreden en roept de Kamerleden daarom op de Nederlandse regering aan te sporen met deze nieuwe richtlijn in te stemmen.
Amnesty International staat daarin niet alleen: naast vele maatschappelijke organisaties die zich inzetten voor aanvaarding van deze nieuwe antidiscriminatiewetgeving, hebben 35.000 mensen hun handtekening gezet onder deze oproep aan de Tweede Kamer.