Gemeente Bodegraven

2009-2010

Kadernota Coalitie 2009-2010

Inleiding kadernota

Voor u ligt de Kadernota 2009. In deze kadernota wordt een verdere uitwerking gegeven van het coalitieakkoord "Aan de slag!". Tevens wordt ingegaan op een aantal actuele ontwikkelingen. In deze kadernota willen wij u met name een aantal "stippen aan de horizon" schetsen waarop wij op basis van het coalitieakkoord en de eerder vastgestelde kaders de koers hebben uitgezet. Mede vanwege het besluit van de gemeenteraden van de gemeente Reeuwijk en de gemeente Bodegraven om te komen tot een bestuurlijke fusie van beide gemeenten per 1 januari 2011, schetsen wij in deze kadernota het perspectief vooral op de korte termijn maar ook op (middel)lange termijn.

De ontwikkelingen in onze samenleving zijn in belangrijke mate bepalend voor de positie en het (financieel) perspectief van de gemeente Bodegraven. Een voorbeeld van één van deze ontwikkelingen is de economische recessie waarmee een groot deel van de wereld te maken heeft. In de kadernota wordt de impact van de economische recessie voor de gemeente Bodegraven zo goed als mogelijk ingeschat.

Wij willen op basis van de kaderstelling door uw raad transparant zijn naar onze partners in de samenleving en duidelijkheid geven over de bestuurlijke richting waar de gemeente voor kiest. Het gaat immers steeds weer om de inwoners, instellingen en bedrijven die de toon zetten en die met hun typisch Bodegraafse ondernemerzin en slagvaardigheid mede richting geven aan onze samenleving.

Het college vindt het met u belangrijk om deze initiatieven en de vitaliteit in de samenleving te ondersteunen, maar ook te waarderen. Wanneer de gemeente met partners in de samenleving komt tot een bundeling van krachten is er sprake van een blijvende winst en doen inwoners, instellingen en bedrijven volop mee aan het democratische proces.

In deze kadernota zijn voor uw raad keuzes opgenomen die passen bij de initiatieven uit de samenleving en de ontwikkelingen waar Bodegraven voor staat maar ook die in evenwicht zijn bij de ambitie en de mogelijkheden van de gemeente. In de fase waar we nu voor de staan willen we de samenhang waarborgen tussen visie, beleid en uitvoering. Met dit alles voor ogen willen wij blijven bijdragen dat de relatie die wij in de samenleving opbouwen, een duurzame relatie is. Een relatie die vooral zorg voor elkaar én vertrouwen in de toekomst uitstraalt. Het kan, als we samen willen!

Burgemeester en wethouders van Bodegraven
Te downloaden:

* Kadernota 2009 Gemeente Bodegraven.pdf (8,6 MB)

Gerelateerde onderwerpen

College Bodegraven spreekt over kadernota en Rijnhoek

Direct naar

* Plaatselijk beleid