Amsterdam RAI

In crisistijd wordt alleen nog maar meer vergaderd

Resultaten onderzoek âVergaderen in Nederlandâ bekend

13 nov 2009

De vergaderfrequentie is in tijden van economische neergang niet veranderd. Mensen die al relatief vaak vergaderen doen dat nu zelfs nog meer, zo blijkt uit onderzoek van Amsterdam RAI. Het onderzoek is uitgevoerd in het kader van de vakbeurs Management Support in Utrecht. De RAI promoot hier haar nieuwe gebouw, het Elicium, met 20 flexibele vergaderzalen.
Â
Voor 80 procent van de Nederlanders is de vergaderfrequentie in tijden van economische neergang niet veranderd. Wel zijn mensen die al relatief vaak vergaderen nog meer gaan vergaderen. Gemiddeld wordt er door mensen die vergaderen ongeveer tweeënhalf uur per week vergaderd. Hiervan ziet 88 procent vergaderen als noodzakelijk. Hoe meer men vergadert, hoe meer men de noodzaak er van inziet. Toch vindt een groot deel (48 procent) dat de helft van de vergaderingen overbodig is.
Â
Grootste irritaties
Uit het onderzoek blijkt ook dat bijna driekwart van de werkende Nederlanders zich weleens ergert aan collegaâs tijdens vergaderingen. Vooral scoringsdrang en asociaal gedrag, zoals bellen, smsâen of het interrumperen van de spreker, zijn bronnen van ergernis. Te laat beginnen is de grootste irritatie tijdens vergaderen, gevolgd door het overschrijden van de geplande tijd en slecht luisteren. Â
Andere opmerkelijke uitkomsten
Duurzaamheid speelt bij ongeveer een kwart van de personen die vergaderen nu een grotere rol bij de keuze voor een bepaalde locatie dan in het verleden. Wel is het zo dat ruim 1 op de 3 aangeeft te bezuinigen door minder vaak extern te vergaderen. Een nieuwe trend is het staand vergaderen. 65 procent van werkend Nederland ziet staand vergaderen echter niet echt zitten. Toch vond een groot deel van de personen die hier ervaring mee heeft het staand vergaderen een positieve ervaring.
Â
Vergadercentrum RAI Elicium
In de toren van het Elicium bevinden zich 20 vergaderzalen op de 3e, 4e en 5e verdieping met prachtig uitzicht over de stad Amsterdam. De vergaderzalen zijn geschikt voor vergaderingen, trainingen en/of seminars en kunnen ook per dagdeel worden verhuurd. Met het nieuwe gebouw Elicium heeft Amsterdam RAI een nieuw, eigentijds gezicht en zijn de verschillende delen van de RAI nu met elkaar verbonden. Â
Onderzoek
Het onderzoek naar de vergadercultuur in Nederland is in opdracht van Amsterdam RAI uitgevoerd door MSI-ACI. Het onderzoek werd gehouden onder een representatieve steekproef van 799 werkende personen van 18 jaar en ouder. De vakbeurs Management Support is gericht op (directie) secretaresses en managementondersteuners die zalen boeken voor vergaderingen.


*