RET

Holografisch folie voor OV-chipkaarten

23 november 2009
Vanaf 1 december 2009 worden alle nieuwe OV-chipkaarten voorzien van een holografisch folie. Bestaande OV-chipkaarten hebben dat niet, maar blijven vanzelfsprekend gewoon gelden tot de datum die op de kaart staat. In de komende periode bestaan er dus OV-chipkaarten met én zonder holografische folie naast elkaar.

Holografisch folie is een van de aanvullende maatregelen om het namaken van een kaart te voorkomen. Zo kan een controleur bijvoorbeeld beter zien dat het om een echte OV-chipkaart gaat. Met het folie wordt aan een zijde van de kaart een aantal zichtbare en onzichtbare echtheidskenmerken aan de OV-chipkaart toegevoegd.

Echtheidskenmerken
Het folie is een van de echtheidskenmerken van een OV-chipkaart. De overige kenmerken zijn: het OV-chipkaartlogo op de kaart, de vervaldatum, het kaartnummer en in geval van een persoonlijke kaart de pasfoto van de kaarthouder.

De kaarten zonder folie zijn net zo veilig als die met folie. Het holografische folie is echter een van de maatregelen om het namaken van een kaart te voorkomen. TLS en OV-bedrijven hebben altijd de verantwoordelijk om op echtheid te controleren. Kaarthouders/ reizigers worden altijd geacht een OV-chipkaart via de officiële RET distributiekanalen te kopen.

Het kan zijn dat anonieme OV-chipkaarten die nà 1 december via een automaat zijn aangeschaft nog niet voorzien zijn van holografisch folie. Dit komt doordat deze kaarten op voorraad worden geproduceerd en vanuit voorraad worden bijgevuld. Voor persoonlijke kaarten geldt dit niet omdat deze per individuele bestelling worden geproduceerd. Halte, elke zondag vanaf 17.40 op TV Rijnmond