FNV Bondgenoten

FNV Bondgenoten organiseert Week van de Veilige Haven

FNV Bondgenoten organiseert van maandag 23 tot en met vrijdag 27 november voor de tweede keer de "Week van de Veilige Haven". Die hele week besteden havenwerkers in Nederland extra aandacht aan gezondheid op hun werkplek. Elke dag zetten zij daarbij een ander thema in de schijnwerpers, variërend van werkdruk en arbeidstijden tot fysieke belasting, trillingen en giftige dampen en stoffen.

Tijdens de Week van de Veilige Haven rijdt er onder meer een campagnebus door de havens van Rotterdam/ Europoort, Amsterdam en Vlissingen/ Terneuzen. In deze bus is informatiemateriaal over veilig en gezond werk te verkrijgen. Werknemers kunnen er terecht met vragen over dit onderwerp. Ondernemingsraden en vakbondskaderleden delen ook elke dag veiligheidskaarten uit daarop praktische informatie over het thema van die dag. Ook wordt de enquête 'Gezond Havenwerk 2009' onder havenwerkers gehouden. Aan de Week van de Veilige haven wordt door vakbondsleden en ondernemingsraden van ruim 20 havenbedrijven meegewerkt.

De week wordt vrijdag 27 november afgesloten met de uitreiking van de "Vakbondsprijs Veilige Haven 2009" aan het havenbedrijf dat zich het meeste inzet voor de veiligheid van z'n werknemers, én aan de ondernemingsraad die zich op dit punt goed profileert. Welke werkgever en welke ondernemingsraad de prijs krijgt, wordt bepaald door een onafhankelijke jury onder leiding van Victor Roggeveen, voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Veiligheidskunde (NVVK).

Aandacht voor gezondheid in de haven is geen overbodige luxe. Zeker in het licht van de huidige discussie over zware beroepen en de verhoging van de AOW-leeftijd. Werken in de havens is zwaar, niet alleen qua fysieke belasting, maar ook werkdruk en nachtarbeid spelen een belangrijke rol wat betreft de arbeidsomstandigheden in de Nederlandse havens.

FNV Bondgenoten zet zich in voor het afsluiten van een arbo-cao met werkgevers. Daarin moeten bijvoorbeeld normen met betrekking tot fysieke belasting worden overeengekomen. De noodzaak hiervoor is nog groter nu veel arbobeleidsregels uit de wetgeving worden geschrapt. De arbo-cao zou tevens kunnen helpen bij de invoering van een Veiligheids Certificaat Havens. Dit certificaat, analoog aan het VCA dat in de bouwsector vereist is, moet de zekerheid geven dat alle werknemers in de havens over basiskennis beschikken over veilig werken. Hierdoor zou het aantal ongevallen moeten worden teruggedrongen.