Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid


23 nov 2009

Hollands Midden en Haaglanden pakken georganiseerde misdaad aan

De gemeenten in de politieregio's Hollands Midden en Haaglanden gaan met diverse instanties samenwerken om de georganiseerde misdaad bestuurlijk te bestrijden. Hiervoor hebben de partijen een regionale overeenkomst getekend, genaamd Geïntegreerde Decentrale Aanpak Georganiseerde Misdaad.

In de overeenkomst hebben overheidsinstanties afspraken vastgelegd over de manier waarop zij georganiseerde misdaad bestuurlijk aan gaan pakken. Zo wordt er ingezet op de aanpak van mensenhandel, georganiseerde hennepteelt, vastgoedfraude en witwaspraktijken. Een belangrijk onderdeel van de samenwerking is een gemeenschappelijk centrum. Verder wordt gestreefd naar een verbetering van de toepassing van de wet Bibob.

Met Bibob kunnen gemeenten de integriteit van houders en aanvragers van vergunningen en subsidies toetsen. Zo kan een aanvraag worden afgewezen of vergunningen achteraf worden ingetrokken als ze gebruikt worden voor malafide praktijken. Naast de gemeenten en politie, doen ook het Openbaar Ministerie, de Belastingdienst, douane, milieuhandhaving van de provincie Zuid-Holland, de Sociale Inlichtingen- en Opsporingsdienst en de marechaussee aan het project mee.