23/11/2009 13:04

Veilig Verkeer Nederland

Vrachtverkeer op 80 km wegen blijft gevaarlijk

2008 gaf een stijging te zien van het aantal dodelijke ongevallen op 80 km-wegen waar vrachtverkeer en bestelauto's bij betrokken waren.

Op alle andere wegen ging het juist beter. Veilig Verkeer Nederland pleit voor grotere betrokkenheid van bedrijven om veilige mobiliteit voor iedereen te realiseren.

Nog steeds vallen er veel slachtoffers als gevolg van ongelukken met vrachtwagens.

De afgelopen acht jaar zijn dat gemiddeld 125 doden en ruim 500 ernstige gewonden per jaar. Hiervan zijn 50 doden en 180 ziekenhuisgewonden op 80 km-wegen. De slachtoffers vallen bijna altijd bij de tegenpartij, omdat beroepschauffeurs grote voertuigen besturen. Binnen de bebouwde kom zijn vooral fietsers, bromfietsers en voetgangers het slachtoffer.

Beroepschauffeurs zijn dagelijks op de weg en worden vaak geconfronteerd met ellende in het verkeer. Sinds 1949 zijn vele honderden bedrijven lid geworden van de Actie Veilig Rijden (AVR). Inmiddels doen meer dan 22.000 beroepschauffeurs uit verschillende branches hieraan mee. Tijdens het jubileum op 24 november pleit Veilig Verkeer Nederland voor grotere betrokkenheid van bedrijven om deze problematiek aan te pakken. Hun inzet is nodig om de 80 km-wegen nog veiliger te krijgen.

Op het jubileum zal ook de nieuwe naam van AVR worden onthuld; VEILIGRIJDEN.NU. Sprekers Karla Peijs (voorzitter Veilig Verkeer Nederland), Elco Brinkman (voorzitter Bouwend Nederland), Bruno Bruins (Raad van Bestuur Connexxion) en Chris de Vogel (Ambulancezorg Nederland) geven hun visie op veilige mobiliteit bij bedrijven.





http://www.veiligrijden.nu