Onafhankelijke Post en Telecommunicatie Autoriteit

Besluit
Openbaar
Ons kenmerk: OPTA/ACNB/2009/203056

Besluit van het college van de Onafhankelijke Post en Telecommunicatie Autoriteit op grond van artikel 15.2, tweede lid, Telecommunicatiewet in samenhang gelezen met artikel 5:32 Algemene wet bestuursrecht tot het opleggen van een last onder dwangsom aan H.D.V.A. wegens overtreding van artikel 12.1, tweede lid, van de Telecommunicatiewet, inhoudende de verplichting tot aansluiting bij een van overheidswege erkende geschillencommissie.


1 Verloop van de procedure en feiten


1. Consumenten met klachten over een 0900 nummer moeten terecht kunnen bij de Geschillencommissie Informatiedienstaanbieders. Bepaalde nummergebruikers van 0900- nummers dienen zich dan ook aan te sluiten bij deze Geschillencommissie Informatiedienstaanbieders. Tijdens een controle naar aanleiding van diverse klachten heeft het college van de Onafhankelijke Post en Telecommunicatie Autoriteit (hierna: het college) geconstateerd dat H.D.V.A. met het nummer 0900-0401382 niet is aangesloten bij de Geschillencommissie Informatiedienstaanbieders.


2. H.D.V.A is zowel nummerhouder1 als nummergebruiker2 van het voorgaande nummer.


3. Op 29 juni 2009 heeft het college aan de telefonieaanbieders3 en aan ruim 6000 nummerhouders4 een voorlichtingsbrief gezonden waarin het college deze partijen heeft geïnformeerd over de nieuwe wettelijke verplichting van het aansluiten bij de Geschillencommissie Informatiedienstaanbieders. Deze brief is ook gepubliceerd op de website van OPTA.


4. Bij brief van 2 oktober 20095 heeft het college H.D.V.A. middels een waarschuwing op de hoogte gesteld van zijn constatering dat zij niet voldoet aan de verplichting van artikel 12.1, tweede lid, van de Telecommunicatiewet (hierna:Tw). Het college heeft in deze brief tevens aangegeven dat H.D.V.A. binnen een week na dagtekening van deze brief aangesloten dient te zijn bij de Geschillencommissie Informatiedienstaanbieders.


5. Bij brief van 7 oktober 2009 heeft de gemachtigde van H.D.V.A., mr. G.C.L van de Corput advocaat te Breda (hierna: gemachtigde), verzocht om het nummer 0900-0401382 in te trekken en tevens gevraagd of H.D.V.A. zich, gezien dit verzoek om intrekking, nog dient aan te sluiten bij de geschillencommissie.


6. Bij brief van 9 oktober 20096 heeft het college de gemachtigde van H.D.V.A. laten weten dat H.D.V.A. zich ondanks het verzoek tot intrekking dient aan te sluiten bij de geschillencommissie.


1 Een nummerhouder is degene aan wie het college op aanvraag een nummer heeft toegekend.
2 Een nummergebruiker is degene die het nummer gebruikt.
3 Kenmerk: OPTA/ACNB/2009/ 201511

4 Kenmerk: OPTA/ACNB/2009/201512

5 Kenmerk: OPTA/ACNB/2009/202630

6 Kenmerk: OPTA/ACNB/ 2009/202744




Besluit
Openbaar


7. Tijdens de hercontrole op 13 oktober 2009 heeft het college geconstateerd dat H.D.V.A. niet is aangesloten bij de Geschillencommissie Informatiedienstaanbieders.


8. Op 19 oktober 2009 heeft het college een vooraankondiging last onder dwangsom7 gestuurd aan H.D.V.A., welke is gezonden naar de gemachtigde van H.D.V.A.


9. Op 26 oktober 20098 heeft de gemachtigde van H.D.V.A. haar zienswijze naar voren gebracht. H.D.V.A. is van mening dat in redelijkheid niet van haar verwacht kan worden dat zij zich aansluit bij de Geschillencommissie Informatiedienstaanbieders, nu het betreffende 0900 nummer niet langer actief is. Daarnaast is zij voorts niet in staat aan de voorwaarden, gesteld door de geschillencommissie, te voldoen, in die zin dat zij niet in staat aan de kosten voor registratie te voldoen.

2 Juridisch kader


10. Op grond van artikel 15.1, derde lid, van de Telecommunicatiewet (hierna: Tw) is het college belast met het toezicht op de naleving van ­ voor zover hier van belang ­ artikel 12.1, tweede lid van de Tw jo 3.4a van het Besluit universele dienstverlening (hierna: Bude).


11. Ingevolge artikel 15.2, tweede lid, van de Tw is het college bevoegd tot toepassing van bestuursdwang ter handhaving van de verplichtingen, gesteld bij of krachtens de in artikel 15.1, derde lid, van de Tw bedoelde bepalingen.


12. Uit artikel 5:32 van de Algemene wet bestuursrecht (hierna: Awb) volgt dat het college in plaats van het uitoefenen van bestuursdwang een last onder dwangsom kan opleggen.


13. Artikel 12.1, tweede lid, van de Tw luidt als volgt: " Gebruikers van bij algemene maatregel van bestuur aan te wijzen categorieën van nummers sluiten zich gedurende een bij die algemene maatregel van bestuur te bepalen periode aan bij een door de Minister van Justitie erkende geschillencommissie welke geschillen behandelt over de levering van een dienst door een hiervoor bedoelde nummergebruiker aan een consument voor zover het geschil verplichtingen betreft die bij of krachtens deze wet zijn opgelegd."


14. Artikel 3.4a van het Bude luidt als volgt: "1. Als categorieën van nummers, bedoeld in artikel 12.1, tweede lid, van de wet worden aangewezen:
a. nummers die behoren tot de reeksen 0906,0909 en 18 uit het Nummerplan telefoon- en ISDN- diensten;
b. nummers die behoren tot de reeks 0900 uit het Nummerplan telefoon- en ISDN- diensten en die worden gebruikt voor het aanbieden van een aan de oproep verbonden dienst, voor zover daarvoor een bijkomend tarief wordt gerekend boven het tarief voor het overbrengen van elektronische signalen;

7 Kenmerk OPTA/ACNB/2009/202826
8 Referentie 1091244, briefnummer 09-269199




Besluit
Openbaar
c. nummers met bijzondere toegang, uitgezonderd geografische nummers, nummers uit de reeks
0670 tot en met 0679 en nummers als bedoeld in de onderdelen a en b van dit lid. 2. De periode, bedoeld in artikel 12.1, tweede lid, van de wet, omvat voor nummergebruikers: a. de periode gedurende welke een nummer in gebruik is gegeven aan de nummergebruiker, verlengd met drie maanden en
b. de periode gedurende welke een geschil tegen de nummergebruiker aanhangig is bij een in dat lid bedoelde geschillencommissie, voor zover de klacht, waarvan het geschil het gevolg is, is ingediend in de onder a bedoelde periode."


3 Overwegingen van het college
3.1 Overwegingen ten aanzien van de overtreding

15. De verplichting voor nummergebruikers om zich aan te sluiten bij de Geschillencommissie Informatiedienstaanbieders is op1 juli 2009 in werking getreden.


16. Op grond van artikel 12.1, tweede lid, van de Tw dienen gebruikers van bij algemene maatregel van bestuur aan te wijzen categorieën van nummers zich aan te sluiten bij een van overheidswege erkende geschillencommissie. Vaststaat dat H.D.V.A. gebruiker is van het nummer 0900-0401382.


17. Op grond van artikel 3.4a Bude dient een nummer die behoort tot de 0900 reeks uit het Nummerplan telefoon- en ISDN diensten en die wordt gebruikt voor het aanbieden van een aan de oproep verbonden dienst, voor zover daarvoor een bijkomend tarief wordt gerekend boven het tarief voor het overbrengen van elektronische signalen zich aan te sluiten. Bij het toezicht op en de handhaving van de verplichting tot aansluiting bij de geschillencommissie gaat het college bij het tarief voor het overbrengen van elektronische signalen uit van 2,5 eurocent per minuut/per gesprek. Dit betekent dat de aansluitplicht voor gebruikers van deze categorie nummers geldt indien de consument een tarief betaalt dat hoger is dan 2,5 eurocent per minuut/per gesprek. De kosten voor het betreffende nummer zijn 0,80 eurocent per minuut. Het college is derhalve van oordeel dat H.D.V.A. zich dient aan te sluiten bij de Geschillencommissie Informatiedienstaanbieders.

18. De aansluiting bij de Geschillencommissie Informatiedienstaanbieders zorgt ervoor dat consumenten op laagdrempelige wijze hun recht kunnen halen. Door het feit dat H.D.V.A. zich niet aansluit onthoudt zij daarmee consumenten een effectieve en laagdrempelige mogelijkheid om hun geschil te laten beslechten door de daartoe ingestelde geschillencommissie. Het college acht het daarom van groot belang dat H.D.V.A. zich zo snel mogelijk aansluit bij de daartoe ingestelde geschillencommissie. Hoe langer de huidige situatie voortduurt hoe meer consumenten gedupeerd kunnen worden omdat zij niet bij de geschillencommissie terecht kunnen.


19. Omtrent de stelling van H.D.V.A. dat in redelijkheid van haar niet kan worden verwacht dat zij zich aansluit bij de Geschillencommissie Informatiedienstaanbieders nu het betreffende 0900 nummer niet langer actief is, terwijl zij voorts niet in staat is aan de voorwaarden gesteld door de Geschillencommissie te voldoen in die zin dat zij niet in staat is aan de kosten voor registratie bij de geschillencommissie te voldoen, merkt het college het volgende op. In artikel 3.4a, tweede lid,




Besluit
Openbaar
onder a van het Bude is bepaald dat de periode dat bepaalde nummergebruikers zich moeten aansluiten bij een geschillencommissie, de periode is gedurende welk een nummer in gebruik is gegeven aan de nummergebruiker verlengd met drie maanden. In artikel 3.4a tweede lid onder b van het Bude is bepaald dat de periode gedurende welke een geschil tegen de nummergebruiker aanhangig is bij een in dat lid bedoelde geschillencommissie, voorzover de klacht, waarvan het geschil het gevolg is, is ingediend in de onder a bedoelde periode. Gezien het voorgaande dient H.D.V.A. zich dan ook aan te sluiten. Ook de stelling van H.D.V.A. dat zij de kosten voor registratie niet kan betalen doet niet af aan het feit dat zij zich dient aan te sluiten bij de geschillencommissie. Het college merkt in dit verband nog op dat H.D.V.A. deze stelling niet nader heeft onderbouwd. Voorts wijst het college er op dat de bijdrage die voor (jaarlijkse) registratie verschuldigd is, 75,- bedraagt.

3.2 Overwegingen ten aanzien van de bevoegdheid


20. Gelet op de bepalingen die zijn genoemd in randnummers 8, 9 en 10 is het college bevoegd om de naleving van de verplichtingen die voortvloeien uit artikel 12.1 Tw en 3.4a Bude te handhaven.
21. Het college heeft H.D.V.A. er schriftelijk nadrukkelijk op gewezen dat zij zich dient aan te sluiten bij de geschillencommissie en heeft haar gewaarschuwd dat het college handhavend op kan treden tegen het niet nakomen van deze verplichting. Gelet op het algemeen belang dat is gediend met handhaving, zal ingeval van overtreding van een wettelijk voorschrift het bestuursorgaan dat bevoegd is om met bestuursdwang of een last onder dwangsom op te treden, in de regel van deze bevoegdheid gebruik maken. Onder bijzondere omstandigheden zal het college ingeval van overtreding geen gebruik maken van zijn handhavingbevoegdheid. Handhavend optreden door middel van een last onder dwangsom zou zodanig onevenredig kunnen zijn in verhouding tot de daarmee te dienen belangen dat hiervan in een concrete situatie dient te worden afgezien. Van het voorgaande is het college vooralsnog niet gebleken zodat wordt overgegaan tot handhaving.
3.3 Overwegingen ten aanzien van de last onder dwangsom

Ten aanzien van de last

22. H.D.V.A. is tot op heden, ondanks een duidelijk verzoek daartoe van het college, haar verplichting tot aansluiting bij de Geschillencommissie Informatiedienstaanbieders niet vrijwillig nagekomen. Nadere handhavingsmaatregelen zijn derhalve noodzakelijk. De last onder dwangsom dient H.D.V.A. te dwingen alsnog de wettelijk verplichte aansluiting bij de Geschillencommissie te realiseren.

Ten aanzien van de hoogte van de dwangsom

23. Indien H.D.V.A. nalaat zich aan te sluiten bij de geschillencommissie, verbeurt zij een dwangsom van 1000,- per dag, tot een maximum van 20.000,-.


24. Artikel 5:32, vierde lid, derde volzin, Awb bepaalt dat het vastgestelde bedrag in redelijke verhouding staat tot de zwaarte van het geschonden belang en de beoogde werking van de dwangsomoplegging. Naar het oordeel van het college vormt de last een voldoende prikkel om de last na te leven. Het vastgestelde bedrag staat daarmee tevens in redelijke verhouding tot de




Besluit
Openbaar
zwaarte van het geschonden belang en de beoogde werking van deze dwangsomoplegging.

Ten aanzien van de begunstigingstermijn

25. Het college stelt de begunstigingstermijn op 5 werkdagen lopend vanaf dagtekening van dit besluit. H.D.V.A. is al geruime tijd op de hoogte van de bestaande verplichting. De begunstigingstermijn in het besluit biedt H.D.V.A. voldoende de mogelijkheid om de nodige acties te ondernemen om de verplichting inzake het realiseren van aansluiting bij de geschillencommissie na te komen. Het college merkt in dit verband op dat het hier slechts om inschrijving van één nummer gaat. Voorts kan de nummergebruiker zich aan sluiten bij de geschillencommissie via een eenvoudige digitale procedure.




Besluit
Openbaar


4. Besluit


26. Het college legt een last onder dwangsom op met de volgende inhoud: H.D.V.A dient zich uiterlijk 5 werkdagen na dagtekening van dit besluit daadwerkelijk te hebben aangesloten bij de Geschillencommissie Informatiedienstaanbieders conform artikel 12.1, tweede lid, van de TW. Indien H.D.V.A. de last niet opvolgt, verbeurt zij een dwangsom van 1000,- per dag voor iedere dag na afloop van de laatste dag van de gestelde termijn, waarop zij nalaat aan de last te voldoen, zulks met een maximum van 20.000,-.

HET COLLEGE VAN DE ONAFHANKELIJKE POST EN TELECOMMUNICATIE AUTORITEIT, namens het college,
Plv. hoofd afdeling Consument, Nummers en Bestuur

mw. mr. I.M.A. van der Hart

Bezwaar
Belanghebbenden die zich met dit besluit niet kunnen verenigen, kunnen binnen zes weken na de dag waarop dit besluit is bekendgemaakt bezwaar maken bij het College van de OPTA. Het postadres is: College van de OPTA, Postbus 90420, 2509 LK Den Haag. Het bezwaarschrift moet zijn ondertekend en moet ten minste de naam en het adres van de indiener, de dagtekening en een omschrijving van het besluit waartegen het bezwaar is gericht bevatten. Voorts moet het bezwaarschrift de gronden van het bezwaar bevatten.

Het college wijst u op de mogelijkheid die de Algemene wet bestuursrecht de indiener van een bezwaarschrift biedt, om in dat geschrift het college te verzoeken de bezwaarschriftenfase over te slaan. Indien het college uw verzoek inwilligt, zal uw bezwaarschrift worden doorgezonden naar de rechtbank en daar als beroepschrift worden behandeld. De procedure kan daardoor worden verkort. Indien het college uw verzoek niet inwilligt, staat tegen deze beslissing geen beroep open en zal uw bezwaarschrift door het college worden behandeld.