Gemeente Vlieland

Hondenbezitters opgelet!! Vossenbestrijding in nieuwe fase

Komende week start Staatsbosbeheer met een nieuwe fase in de bestrijding van de vossen op Vlieland. De inzet van jagers heeft wel resultaten opgeleverd, maar er worden nog steeds vossen gesignaleerd. Daarom is besloten nu ook te gaan werken met diervriendelijke strikken en klemmen.

Ontheffing provincie
Na de enorme schade aan nesten in juni/juli dit jaar is Staatsbosbeheer begonnen om samen met de wildbeheereenheid Vlieland en enkele gastjagers de vossen op Vlieland te bestrijden. De vossen zijn vrijwel zeker illegaal uitgezet en vormen een enorme bedreiging voor de vogelstand en daarmee de speciale ecologische situatie op het eiland. Tot heden zijn drie vossen geschoten. De jagers zien nog regelmatig vossen, maar het blijkt erg moeilijk ze doeltreffend te bejagen. Omdat het nieuwe broedseizoen al weer snel nadert en we ons de lege nesten van vorig jaar nog goed herinneren is een intensivering van de aanpak noodzakelijk. Daarom heeft Staatsbosbeheer begin november toestemming gevraagd voor het gebruik van diervriendelijke klemmen en strikken. De provincie Fryslan heeft op 13 november de ontheffingsaanvraag voor eenmalig gebruik van deze speciale strikken en klemmen voor de vossenbestrijding op Vlieland afgegeven. De nieuwe methoden
Bij de nieuwe methode zal gebruik worden gemaakt van geborgde strikken en âsoft-catchâ klemmen. Deze worden elders in het land ook gebruikt om vossen levend en onbeschadigd te vangen voor onderzoek. Bij de geborgde strikken wordt gebruik gemaakt van een borging waardoor de lus van de strik niet verder kan aantrekken dan de nek van de vos dik is. De gevangen vos zit vervolgens aan een lijn vergelijkbaar met een aangelijnde hond. De âsoft-catchâ klemmen hebben een rubberen bekken met een spleet. De vos raakt beklemd met zijn poot maar door het rubberen bekken en de spleet wordt de poot niet afgeklemd; gebroken poten komen zeer zelden voor.
Pas op!
De klemmen en strikken worden vooral geplaatst in het midden en westelijk deel van Vlieland. Dat begint ten westen van het bos rond het Vuurboetsduin en het Poterslid. Staatsbosbeheer maakt met borden en op kaartjes duidelijk op welke plekken u extra alert dient te zijn zeker bij het uitlaten van uw hond. Houdt u de hond in deze gebieden kort aangelijnd volgens de regels die ook nu al gelden. Indien nodig wordt voor bepaalde gebieden een algeheel betredingsverbod ingesteld. Het kan ook zijn dat in een gebied tijdelijk aparte gedragsregels gaan gelden. U kunt dan denken aan de verplichting om op paden te blijven (mens en dier!) en honden aan te lijnen. De eigenaars van honden (tenminste diegene die hondenbelasting betalen) krijgen aanstaande maandag een folder bezorgd waarop de precieze locaties zichtbaar zijn.

Deskundige hulp
Staatsbosbeheer laat zich bij de inzet van klemmen en strikken bijstaan door dé deskundige op dit terrein in Nederland: Jaap Mulder van bureau Mulder-Natuurlijk. Volgens Mulder is er geen betere methode om vossen te vangen dan deze diervriendelijke strikken en klemmen. Erik Saaltink, boswachter/opzichter voor Staatsbosbeheer op Vlieland, hoopt dan ook dat deze methode aanslaat en de laatste vossen alsnog gevangen kunnen worden. Voor informatie: Erik Saaltink, tel. 0562 - 451304