ABVAKABO FNV

Wie patiënt verzorgt, moet prik

Het Astma Fonds eist dat zorgpersoneel zich laat inenten tegen de Mexicaanse griep. Mensen die in de zorg werken en zich niet laten vaccineren, vormen volgens het Astma Fonds een onacceptabel risico voor longpatiënten. De griep leidt bij mensen met een longaandoening sneller tot complicaties. Het fonds wil dat werkgevers hun personeel `verleiden tot vaccinatie'. Het gaat om de verantwoordelijkheid voor patiënten en de belangenorganisatie eist dan ook dat hun gezondheid voorop staat.
ABVAKABO FNV, vakbond voor de zorgsector, vindt juist dat verpleegkundigen zelfbeschikking over hun eigen lichaam moeten hebben. "We verwachten van verpleegkundigen en ander zorgpersoneel dat zij zelf een weloverwogen keuze kunnen maken om zich wel of niet in te enten", aldus voorzitter Edith Snoey. "Daarbij weegt het belang van de patiënt altijd mee."

Mensen met een longziekte zouden op hun beurt behandeling door zorgverleners zonder griepvaccinatie moeten kunnen weigeren, vindt het Astma Fonds. `Dat is uiteraard aan de patiënt zelf', reageert Snoey.

Deze week is de grootste landelijke prikcampagne ooit gestart. De brandweer vervoert de vaccins, de politie regelt de verkeersdrukte, ambulancepersoneel assisteert bij het vaccineren, werkgevers bieden jonge ouders calamiteitenverlof en pendelbussen vervoeren honderdduizenden kinderen en ouders naar sporthallen en congrescentra. Ruim een miljoen kinderen en hun familie zijn opgeroepen en nooit eerder werd in zo'n korte tijd (een krappe twee weken) zo'n omvangrijke prikcampagne opgezet.
23-11-2009 | Meer over: zorg