Veel discussie op Landelijke Bewonersdag 2009

23/11/2009 15:14

Vereniging LSA

Zo'n 850 mensen bezochten de Landelijke Bewonersdag in Rotterdam Zuid op 21 november. Bewoners, professionals uit de wijken en politici hebben flink gediscussieerd over bewonersparticipatie, politie in de wijken, en de financiering van de wijkenaanpak. En hoewel er ook meningsverschillen waren, was iedereen het over een ding eens: de wijkenaanpak draait om mensen.

"Soms moet het eerst om mensen gaan en dan pas om regels", zo zei de Rotterdamse burgemeester Ahmed Aboutaleb tijdens de openingsspeech van de Landelijke Bewonersdag. Op deze dag ging het ook om mensen. Bewoners hebben een belangrijke rol in de wijkenaanpak. Hun rol en hun positie binnen de wijk stond centraal. De dag met als titel "Iedereen doet mee!" werd gehouden in Rotterdam Zuid, de stad met de meeste aandachtswijken. Tijdens excursies naar bewonersprojecten werd duidelijk dat in die wijken vrijwilligers keihard werken om hun stad leuker, mooier en veiliger te maken.

Ook werd er flink gedebatteerd in het Nieuwe Luxor Theater. Er moet meer aandacht komen voor jongeren in de krachtwijken, zei een bewoner. Buurtbewoners moeten veel meer bepalen wat de wijkagent doet, zei iemand anders. En Harry Brinkerink uit Deventer betoogde dat de aanpak van de 40 wijken koste wat kost 10 jaar moet doorgaan. Bewoners maken zich druk over de bezuinigingen die eraan komen. Minister Eberhard van der Laan reageerde hierop met de volgende woorden: "Natuurlijk moeten we deze aanpak 10 jaar vasthouden. Het kabinet moet zich aan zijn belofte houden. We zullen de wijkaanpak wel verbreden, naast de 40 wijken zijn er meer wijken die extra aandacht behoeven. Er komt bijvoorbeeld meer aandacht voor de krimpgebieden."

Kwaliteitskaart Bewonersparticipatie

Na het debat werd de Kwaliteitskaarten Bewonersparticipatie Krachtwijken uitgereikt aan de minister en de winnende gemeente. De Tilburgse school voor Politiek en Bestuur heeft in opdracht van het LSA onderzoek gedaan naar de manier waarop de bewonersparticipatie in de uitvoering van de wijkactieplannen is georganiseerd. Dit onderzoek is omgezet in een waaier waarop duidelijk te zien is welke gemeentes een voldoende scoren en welke een onvoldoende. Vorig jaar werden er vele onvoldoendes uitgedeeld, met name in de grote steden. Nu is er een duidelijke verbetering te zien. De grote winnaar is Dordrecht met de wijk: Wielwijk-Crabbehof met het rapportcijfer 9.

Al met al was het een zeer geslaagde dag waarop het duidelijk werd met hoeveel enthousiasme bewoners zich inzetten voor hun wijken.

De Landelijke Bewonersdag 2009 "Iedereen doet mee!" werd georganiseerd door het Landelijk Samenwerkingsverband Aandachtswijken (LSA) in samenwerking met het ministerie van VROM/WWI, Aedes vereniging van woningcorporaties, de Nederlandse Woonbond, Pact op Zuid en vele Rotterdamse Bewonersverenigingen.





http://www.lsabewoners.nl/