Hoofdbedrijfschap Detailhandel (HBD)

HBD: Nieuwe betaalmethode EMV nog weinig bekend bij winkeliers

23/11/2009

De consument kan in 87% van de winkels in Nederland met zijn pinpas afrekenen. In veel branches, onder andere kledingwinkels, schoenenwinkels, drogisterijen/parfumerieën, ligt de acceptatiegraad van pin ruim boven de 90%. In supermarkten is dat zelfs 100%. Op de markt en bij rijdende winkels is de mogelijkheid om te pinnen het kleinst (21%). Met de invoering van de nieuw pinmethode (EMV) blijken ondernemers in de detailhandel nog redelijk onbekend te zijn.

Dit blijkt uit HBD Monitor Betalingsverkeer van het Hoofdbedrijfschap Detailhandel (HBD), een periodiek onderzoek dat het betalingsverkeer van detailhandelsbranches uitvoerig in kaart brengt. Ruim 2.500 winkels, vooral in het midden- en kleinbedrijf, nemen deel aan de monitor.

Een derde van de winkeliers maakt inmiddels gebruik van een computerkassa. Ook hier loopt de supermarktbranche voorop, ruim zeven van de tien supermarkten maken inmiddels gebruik van dergelijke kassa's. 33% van de winkels gebruikt een elektronische kassa of ander kassasysteem. Het aantal ondernemers dat nog over een eenvoudige groepenkassa beschikt (34%), is vijf procent gedaald ten opzichte van vorig jaar.

Zowel het scannen aan de kassa als het gebruik van klantenpassen groeit met enkele procenten per jaar. Inmiddels scant 41% van de winkels artikelen aan de kassa, in 2006 was dat nog 35%. Levensmiddelenspeciaalzaken blijven sterk achter (slechts 5% scant), terwijl nagenoeg alle supermarkten scannen. Bijna een kwart van de ondernemers in de gevestigde detailhandel zegt gebruik te maken van klantenpassen, in 2006 was dat nog 20%.

Hoewel het gebruik van pinnen sterk blijft toenemen, wordt in winkels ook nog veel gebruik gemaakt van contant geld. Om valse biljetten te identificeren maakt inmiddels 60% van de winkeliers gebruik van detectieapparatuur, in 2007 was dit 55%.

Nog niet klaar voor EMV
Nederland schakelt voor eind 2011 over op EMV-technologie; de nieuwe standaard in het Europese betalingsverkeer. Hiervoor moeten betaalautomaten worden aangepast. Van de ondernemers in de detailhandel blijken bijna drie op de tien ondernemers (nog) niet bekend te zijn met EMV. In de doe-het-zelf branche is zelfs 40% niet op de hoogte van EMV. Opvallend is dat ook in supermarkten, waar toch een groot deel van de pinbetalingen plaatsheeft, 30% niet van de nieuwe standaard afweet.

Van de ondervraagde ondernemers denkt iets meer dan de helft dat hun betaalautomaat al EMV-geschikt zijn. 17% geeft aan het niet te weten. En drie op de tien zeggen dat hun betaalautomaten nog niet geschikt zijn voor EMV. In de supermarktbranche is bij 31% de betaalautomaat geschikt voor EMV, bij 37% niet en nog eens 31% weet niet of de betaalautomaat geschikt is.