Koninklijk Nederlands Meteorologisch Instituut

Nieuws
KNMI waarschuwt voor zware windstoten
Herfstweer vandaag nog onstuimiger
23 november 2009 - De zuidelijke helft van ons land krijgt vanmiddag en vanavond te maken met zware windstoten tot 100 km/uur. Het is niet uitgesloten dat lokaal zeer zware windstoten van meer dan 100 km/uur optreden. Bovendien komt langs de Zeeuwse en Zuid-Hollandse kust enige uren een zuidwesterstorm, windkracht 9 te staan. De zwaarste windstoten worden verwacht tijdens buien, die vergezeld kunnen gaan van onweer en veel regen in korte tijd. Ook ver landinwaarts zelfs in Brabant en Limburg worden zware windstoten verwacht. Blijf de berichten en speciale waarschuwingen volgen.
Woeste zee door storm (foto: Jannes Wiersma)
Woeste zee door storm (foto: Jannes Wiersma)
Het slechte weer hangt samen met een storing die vandaag met bijzonder veel regen dwars over ons land trekt. Het noorden van het land krijgt beduidend minder wind.

Meteoalarm.eu
Waarschuwingen heel Europa op www.meteoalarm.eu, het platform voor weerwaarschuwingen van de nationale meteorologische diensten.

Straalstroom
Aanjager is een krachtige straalstroom, een windband die gewoonlijk op 10 kilometer hoogte in de atmosfeer waait. Daarmee wordt de ene storing na de andere in onze richting gestuurd. De straalstroom ligt wat zuidelijker dan de afgelopen tijd waardoor het vooral later in de week ook minder zacht wordt.

Zachte november
Dat is niet verwonderlijk na de uitzonderlijke zachte periode van de afgelopen dagen. Herhaaldelijk wezen de thermometers in ons land 15 tot 17 graden aan en met de zon erbij leek het soms voorjaar. Zulke hoge temperaturen met veel zon komt zo laat in de herfst weinig voor. De tweede decade van november was met gemiddeld 10,8 graden in De Bilt (tegen 6,1 graden normaal) op een na de zachtste sinds tenminste 1901. Alleen midden november 1994 was nog zachter. In de tweede helft van de week worden de temperaturen normaler maar echte winterkou is voorlopig nog ver weg.

Nader Verklaard
Meer over storm, zware windstoten, de straalstroom, najaarsbuien en de invloed van de warme zee en het zachte novemberweer in onze rubriek Nader Verklaard.

Tussenstand november
De actuele stand van de maand, extremen voor november en het weer op geografische kaartjes onder Verder Lezen.

---

De herfst bood dit jaar soms mooi nazomerweer met 22 graden in oktober en lokaal 18 graden in november (foto: Jannes Wiersema) Eerste uitgave: 18-11-09