Deelgemeente Hoogvliet Rotterdam

Rotterdam opent LoverALERT-lijn

Jongeren die slachtoffer zijn van verkeringsgeweld kunnen vanaf 23 november terecht bij de nieuwe LoverALERT-lijn van de GGD Rotterdam-Rijnmond. Het nummer is (010) 44 38 444. Uit onderzoek blijkt dat een op de vijf tieners ervaring heeft met geweld in een relatie. In Rotterdam gaat het naar schatting om ongeveer 5200 personen van dertien tot zestien jaar. Jongeren kunnen contact opnemen als ze te maken krijgen met geweld in hun relatie of met de voortekenen daarvan.

Campagne Lover Alert
Check je relatie op
www.loveralert.nl.
Gaat het alarm bij jouw lover af? Slaan, dwingen tot seks of je vriend of vriendinnetje beledigen in het openbaar zijn allemaal vormen van verkeringsgeweld. LoverALERT gaat over dit soort relatieproblemen. Naast de LoverALERT-lijn kan je op de nieuwe website www.loveralert.nl veel informatie vinden over relaties, maar ook een relatietest, dagboekverhalen en tips hoe je het samen leuk kunt houden. En als het tóch fout gaat, met je eigen relatie of met die van een vriendin, kun je lezen wat je daaraan kunt doen.

Relatiegeweld als voorspeller van huiselijk geweld Campagne Lover Alert
Relatiegeweld wordt gezien als een voorspeller van huiselijk geweld. Het kan gaan om lichamelijk, seksueel, verbaal en emotioneel geweld. Geweld komt meestal geleidelijk tot stand. Nog voordat er sprake is van fysiek geweld is er sprake van ongelijkheid in macht tussen de partners.
In de begintijd van de relatie kunnen er voortekenen aanwezig zijn die wijzen op een problematisch verloop van de relatie en later gewelddadig gedrag van de partner. Voorbeelden daarvan zijn: Controlerend gedrag (hij wil altijd weten waar ik ben). Vernedering in het openbaar (hij beledigt me waar zijn vrienden bij zijn).
Ruzie met verbaal geweld (hij dreigt me te slaan als ik niet doe wat hij zegt).

Verontrustend
Als deze tekenen er in een relatie zijn, is dat een verontrustend voorteken. Want wat in de verkeringstijd begint als een uit de hand gelopen ruzie, kan in het slechtste geval op termijn ontaarden in structurele partnermishandeling. Als je al op jonge leeftijd slachtoffer wordt van relatiegeweld, het (h)erkent en hulp zoekt, dan kan dat helpen om te voorkomen dat je later (nog eens) slachtoffer van huiselijk geweld wordt. LoverALERT is er daarom op gericht dat meisjes signalen van verkeringsgeweld gaan herkennen.