KWF Kankerbestrijding reikt prestigieuze KWO-prijs uit

23/11/2009 16:18

KWF Kankerbestrijding

KWF Kankerbestrijding reikt prestigieuze KWO-prijs uit

12 Miljoen euro naar kankeronderzoek

Amsterdam, 23 november 2009 - Morgen, 24 november, reikt minister Plasterk in aanwezigheid van Hare Majesteit de Koningin de Koningin Wilhelmina Onderzoeksprijs (KWO) uit. In de Ridderzaal in Den Haag ontvangen zes topwetenschappers een bedrag van ieder 2 miljoen euro, te besteden aan multidisciplinair kankeronderzoek. De KWO-prijs is de grootste Nederlandse prijs in het wetenschappelijk kankeronderzoek. KWF Kankerbestrijding reikt deze prijzen uit tijdens haar jubileumjaar (60 jaar).

De heer Dr. Ronald Plasterk, Minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, overhandigt de Koningin Wilhelmina Onderzoeksprijs aan:

Prof. Jelle Barentsz, Hoogleraar Functionele Beeldvorming UMC St Radboud;

Prof. Anton Berns, Hoogleraar Moleculaire Experimentele Genetica, UvA en Voorzitter Raad van Bestuur NKI-AVL;

Prof. Hans Clevers, Hoogleraar Moleculaire Genetica, UU en Directeur Hubrecht Laboratorium;

Prof. Fred Falkenburg, Hoogleraar Experimentele Hematologie, LUMC;

Prof. Daniel Peeper, Bijzonder hoogleraar Functionele Oncogenomica, Vumc en Hoofd Moleculaire Genetica NKI-AVL;

Prof. Cock van de Velde, Hoogleraar Heelkunde, LUMC.

Koningin Wilhelmina Onderzoeksprogramma

Het Koningin Wilhelmina Onderzoeksprogramma (KWO) is een persoongebonden subsidie van 2 miljoen euro per wetenschappelijk kankeronderzoek. Hiermee worden toponderzoekers in staat gesteld samenhangend en multidisciplinair onderzoek te verrichten. Het onderzoek overstijgt het niveau van deelvragen en bevordert de vertaling van fundamentele kennis naar daadwerkelijke toepassing binnen de kankerbestrijding. De selectie van onderzoeksprogramma's is gebaseerd op advies van de Wetenschappelijke Raad van KWF Kankerbestrijding en (inter)nationale deskundigen.

Lange weg van laboratorium naar bed

De strijd tegen kanker is er een van lange adem. Wetenschappelijke kennis betekent hoop en is de basis voor preventie, opsporing en behandeling van kanker. Daarom besteedt KWF Kankerbestrijding ongeveer 80 procent van haar middelen aan de financiering van wetenschappelijk onderzoek (in 2008: 54 miljoeneuro). Om kanker beter te leren begrijpen en doorgronden is veel fundamenteel onderzoek nodig. Onderzoek naar de biologische grondbeginselen en basismechanismen van kanker. Iets meer dan 25 procent van de onderzoeken die KWF Kankerbestrijding financiert bevindt zich op dit niveau. Maar deze fundamentele kennis moet doorvertaald worden naar een nieuw medicijn of een nieuwe behandeling voor de patiënt. Deze weg van laboratorium naar het bed van de patiënt kent vele obstakels en het duurt vaak lang. Daarom investeert KWF Kankerbestrijding juist ook in zogenaamd translationeel en klinisch toegepast onderzoek (bijna de helft van alle onderzoeksfinanciering).

Deze zogenaamde translatie (doorvertaling) van wetenschappelijk onderzoek staat centraal tijdens de KWO-prijsuitreiking. Tijdens een (besloten) bijeenkomst voorafgaand aan de prijsuitreiking discussiëren ruim honderd deskundigen en betrokkenen uit onderzoek, zorg, politiek en bedrijfsleven over de vraag hoe resultaten van onderzoek sneller effect kunnen hebben op de patiënt. Tijdens de uitreiking zelf laat ook minister Plasterk, in een 'vorig leven' een belangrijk kankeronderzoeker, hier zijn licht over schijnen. Drs. Ben Verwaaijen (voorzitter Raad van Bestuur van Alcatel-Lucent en voorzitter van de Raad van Toezicht Catherijne Stichting) zal in een rede parallellen trekken tussen innovatie in het bedrijfsleven n in de wetenschap.

Minister Plasterk tekent KWF-lint

De uitreiking van de KWO-prijs is een van de onderdelen van de viering van het zestigjarig jubileum van KWF Kankerbestrijding. Gedurende dit jaar hebben op verschillende locaties duizenden mensen een persoonlijke boodschap op een groot wit lint geschreven. Morgen (15.45 uur bij de ingang van de Ridderzaal) zal minister Plasterk dit lint tekenen en daarmee zijn persoonlijke betrokkenheid bij de strijd tegen kanker uitdrukken.

Het KWF-lint is morgen rond de Hofvijver gespannen.





http://www.kwfkankerbestrijding.nl