Openbaar Ministerie

Ruim 90.000 kilo vuurwerk in beslag genomen

23 november 2009 - Functioneel Parket

De rechtbank Lelystad heeft drie mannen, die verdacht worden van deelname aan een criminele organisatie die illegaal vuurwerk importeerde en verhandelde, op vrijdag 20 november voor 14 dagen in bewaring gesteld. De verdachten zijn vorige week aangehouden in hun woningen door het Interregionaal Milieu Team (IMT) van Politie Haaglanden en Politie Hollands Midden, onder leiding van het Functioneel Parket. Eind oktober was al een partij van ruim 90.000 kilo illegaal vuurwerk in beslag genomen.

De verdachten zijn een 65-jarige man uit Almere en twee mannen van 29 en 64 jaar uit Diemen. Het vermoeden is dat de verdachten het zware, in Nederland illegale consumentenvuurwerk uit China importeerden en via Duitsland Nederland binnenbrachten om te verkopen aan particulieren. Alle verdachten zijn bekend met de legale vuurwerkhandel en weten dus van de gevaren van vuurwerk.

Bij het in beslag genomen vuurwerk zitten flowerbeds van ongeveer 50 kilo per stuk, Chinese rollen, en nitraatklappers. Het vuurwerk was grotendeels te licht geclassificeerd. Een deel van het vuurwerk is van de zwaarste gevaarcategorie en is massa-explosief. Dat wil zeggen dat als één stuk vuurwerk ontbrandt, de hele partij meegenomen wordt en in één keer kan ontploffen. Dit professionele vuurwerk mag niet zonder speciale transportvoorzieningen vervoerd worden.

In oktober werd in een loods op een industriegebied in Hoofddorp ruim 30.000 kilo zwaar, niet toegestaan vuurwerk in beslag genomen. In Duitsland werd nog eens zo'n 60.000 kilo zwaar, in Nederland niet toegestaan vuurwerk in beslag genomen. De verdachten transporteerden het vuurwerk van Duitsland naar Nederland op een onveilige manier. Het vuurwerk werd vervoerd in gewone vrachtwagens die niet geschikt zijn voor het transport van gevaarlijke stoffen. De loods in Hoofddorp is niet geschikt voor de opslag van vuurwerk. Er liggen ook woningen in de nabijheid van de loods.

Het vuurwerk is na de inbeslagname in speciaal geprepareerde vrachtwagens afgevoerd naar de daarvoor bestemde opslaglocatie van de Dienst Domeinen. Het onderzoek door het IMT wordt voortgezet.