Stadsdeel ZuiderAmstel Amsterdam


Sint en Piet voor recycling elektrische apparaten

23-november-2009

Sinterklaas besteedt dit jaar in Amsterdam speciale aandacht aan recycling van elektrische apparaten. Alle elektrische apparaten die Sint en Piet vervangen (bijvoorbeeld MP3-spelers, digitale cameras, spelcomputers) moeten gescheiden worden ingezameld en gerecycled.

Wecycle, het landelijk platform voor inzameling en recycling van elektrische apparaten en spaarlampen, krijgt hierbij hulp van Sinterklaas en zijn Pieten. Wecycle is voor het eerst mega grote hofleverancier van de Amsterdamse intocht van de Sint.

VerVanglijstje
Wecycle-Pieten deelden tijdens de intocht zogenoemde verVanglijstjes uit: tegenhanger van het welbekende verlanglijstje. Daarop staat vaak elektrisch speelgoed en andere kleine apparaten, die in de plaats komen van oude of kapotte apparatuur. Veel van deze apparaten blijven in huis rondslingeren of belanden zelfs helaas in de vuilnisbak. Per persoon verdwijnt daarin jaarlijks 2 kilo aan kleine elektrische apparaten. Zo kan circa 33 miljoen kilo aan apparaten niet worden gereycled, terwijl recycling mogelijk is tot ruim 90%.

Mooie prijzen
Kinderen kunnen het vervanglijstje op 6 december inleveren bij één van de zes Afvalpunten in Amsterdam, samen met tenminste één elektrisch apparaat of spaarlamp. Ze maken daarbij kans op een mooie prijs.

Intocht gemist?
Ook aan de kinderen die niet bij de Sinterklaas-intocht aanwezig zijn, heeft Wecycle gedacht: de vervanglijstjes worden in de week voor Pakjesavond huis-aan-huis in Amsterdam verspreid. Vanaf 16 november is het vervanglijstje via www.wecycle.nl/sint ook te downloaden. Alleen inwoners van de gemeente Amsterdam kunnen deelnemen aan deze Wecycle vervanglijstjes-actie.

Uittocht van Sinterklaas
Om de oude apparaten en spaarlampen in te nemen, opent de gemeente Amsterdam voor de Uittocht van Sinterklaas op zondag 6 december van 12.00 tot 15.00 uur de deuren van de Afvalpunten in de stad. Wecycle-Pieten ontfermen zich daar over de ingeleverde apparaten. Deelnemers aan deze inzamelactie maken kans op sportieve prijzen of op één van de hoofdprijzen: een Wii Sport per Afvalpunt. Alle Afvalpunten doen mee:

* Afvalpunt Seineweg, Seineweg 1

* Afvalpunt Cruquiusweg, Cruquiusweg 90

* Afvalpunt Papaverweg, Papaverweg 33

* Afvalpunt Rozenburglaan, Rozenburglaan 1
* Afvalpunt Henk Sneevlietweg, Henk Sneevlietweg 22
* Afvalpunt Meerkerkdreef, Meerkerkdreef 31