Groen!

Vredegerecht Aalter nieuw speelgoed voor De Crem?

door Stefaan Van Hecke (federaal parlementslid) op 23 november 2009 in "Veiligheid en justitie"

In de wandelgangen van het Aalterse gemeentehuis viel onlangs te horen dat in de nieuwe gebouwen voor de lokale politie plaats voorzien is voor het vredegerecht. Een beetje bizar, aangezien er helemaal geen vredegerecht is in Aalter. Kamerlid Stefaan Van Hecke (Groen!) ging daarom op onderzoek.

Stefaan Van Hecke: "Ik ben beginnen nadenken over wat er mogelijk zou zijn. Als er een vredegerecht in Aalter komt, zijn er twee mogelijkheden. Ofwel komt er ergens plots een nieuw vredegerecht bij, ofwel zal een bestaand vredegerecht worden verhuisd. En dan kan dat enkel dat van Zomergem zijn."

En inderdaad, bevoegd minister Stefaan De Clerck (CD&V) verklaarde in de Kamercommissie Justitie dat "de vraag door de dienstdoende burgemeester Hoste (CD&V) gesteld aan Jo Vandeurzen". De eigenlijke burgemeester is niemand minder dan... Pieter De Crem, tevens minister van Defensie. Minister De Clerck gaf tevens toe dat hij geen weet heeft van problemen met huisvesting van het vredegerecht in Zomergem.

Stefaan Van Hecke: "Het ziet er naar uit dat minister De Crem heel graag een vredegerecht wil hebben in Aalter tot meerdere eer en glorie van zichzelf en daarom de plaatsvervangend burgemeester die stappen laat zetten. Als er geen objectieve redenen zijn om een nieuw vredegerecht op te richten of om er een te verhuizen, dan moet dat ook niet worden gedaan. Al is het natuurlijk ironisch dat uitgerekend de Minister van Oorlog een vredegerecht wil."

Groen! roept minister De Clerck op niet mee te gaan in dit spelletje van minister De Crem dat enkel tot doel heeft zijn eigen gemeente een cadeautje te geven.