Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit

Nog geen akkoord over technische maatregelen visserij

Landbouw- en Visserijraad 20 november 2009

Nieuwsbericht | 23-11-2009

Tijdens de Landbouw- en Visserijraad van 20 november werd gediscussieerd over technische maatregelen in de visserij. Veel landen, waaronder Nederland, konden nog niet instemmen met het voorstel. Daarom hebben de ministers besloten de huidige maatregelen te verlengen. Minister Verburg riep wel op te blijven werken aan een goed doordacht pakket maatregelen en draagvlak. Een ander onderwerp waarover gesproken werd, is de toelating van een genetisch gemodificeerde maïsvariëteit.
Sla de volgende lijst met navigatielinks over

* Technische maatregelen visserij

* Toelating van genetisch gemodificeerde maïsvariëteit

In verband met de EU-top duurde de Landbouw- en Visserijraad maar een dag en is een aantal landbouwonderwerpen verschoven naar de raad van december. Hieronder staan de meest in het oog springende onderwerpen op de agenda van vrijdag 20 november.

Technische maatregelen visserij

De visserijministers hebben gediscussieerd over een voorstel voor technische maatregelen in de visserij. Het gaat dan om regels over maaswijdten van netten, periodes of gebieden op zee waarin visserij verboden of beperkt is, minimummaten voor het aanlanden van vis, toestemming voor vissen met de pulskor enzovoorts. De technische maatregelen hebben als doel om jonge vis te beschermen, bepaalde soorten vis of ecosystemen te beschermen en teruggooi van niet gewenste vis (omdat de vis ondermaats is, omdat de visser geen quotum heeft, of omdat de vis niet interessant is voor de markt) te verminderen (discards). Ook moet het nieuwe pakket maatregelen een vereenvoudiging van de regels leiden.

Veel lidstaten konden echter nog niet instemmen met het voorstel. Ook minister Gerda Verburg van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) gaf aan dat zij de tijd nog niet rijp vindt om een besluit te nemen. "Ik maak me grote zorgen over het effect van de maatregelen van dit voorstel op de visserijpraktijk. Dit betekent echter niet dat we niets moeten doen. We moeten onze verantwoordelijkheid nemen en stappen voorwaarts zetten. We moeten de maatregelen goed doordenken en toetsen aan de praktijk. Dit betekent ook dat we vissers en andere belanghebbenden moeten raadplegen. Een unaniem besluit is nu niet mogelijk, maar we moeten blijven werken aan een goed pakket maatregelen en aan draagvlak. Want dat er nog veel moet gebeuren in de visserijsector is duidelijk", aldus Verburg.

Omdat een unaniem akkoord niet mogelijk was, hebben de 27 visserijministers besloten om de maatregelen zoals ze gelden in 2009 met een paar kleine aanpassingen te verlengen tot juli 2011. De visserijraad gaat volgend jaar verder met de discussie over een pakket technische maatregelen die voor een langere periode moet gaan gelden. Naar boven

---

Toelating van genetisch gemodificeerde maïsvariëteit

De landbouwministers hebben gestemd over de toelating tot de EU-markt van de ggo-maïsvariëteit MIR604. Kenmerk van deze genetisch gemodificeerde maïsvariëteit is dat deze resistent is tegen de insect maïswortelboorder die schade aan maïs kan toebrengen.

Minister Verburg gaf aan dat zij kan instemmen met toelating omdat de European Food Safety Authority (EFSA) heeft geoordeeld dat de ggo-maïsvariëteit veilig is voor mens, dier en milieu. Verburg zei verder dat de EU-regelgeving voor genetisch gemodificeerde organismen liet langer voldoende inspeelt op huidige ontwikkelingen. Wat Nederland betreft is een oplossing dat na beoordeling en toelating bij de import van producten de interne marktregels gelden, terwijl bij de teelt de lidstaten zelf zouden moeten kunnen beslissen. Daarnaast is het belangrijk om sociaaleconomische factoren bij de afwegingen te betrekken. Zij riep de Europese Commissie op snel met voorstellen tot aanpassing van regelgeving voor teelt te komen.

Dit keer waren er meer lidstaten voor toelating dan bij voorgaande stemmingen over toelating van ggo-variëteiten. "Dit betekent dat de discussie in beweging is. Het internationaal seminar over genetisch gemodificeerde organismen dat ik op donderdag 26 november in Den Haag organiseer komt op een geschikt moment", aldus Verburg.

Wat betreft toelating van de ggo-maïsvariëteit MIR604 konden de ministers echter geen meerderheid voor of tegen vinden. Dat betekent dat de Europese Commissie een besluit zal nemen.