Siemens

Persbericht

200911.245

Den Haag, maandag 23 november 2009

Siemens breidt compact starters uit met IO-Link

Siemens heeft haar Sirius 3RA6 compact starter serie uitgebreid met een motorgroep voorzien van IO-Link. Meerdere compact starters kunnen worden samengevoegd en sturen naast de standaard stuursignalen, diagnostische gegevens via IO-Link naar de besturing. Dit vermindert de bedradinginspanning in het stuurstroomcircuit en vereenvoudigt de diagnose van het gehele systeem.

Per IO-link kanaal kunnen tot vier compact starter's worden samengevoegd. Om ruimte te besparen is uiteraard een combinatie met het voedingsysteem mogelijk. Compact starters worden via een gestandaardiseerde 3-draads IO-link verbinding verbonden met een IO-link master, bijvoorbeeld de 4 kanaals elektronica module 4Si IO-Link, voor het ET 200S decentrale I/O station. De anders noodzakelijke stuurstroombedrading benodigd bij vier motorstarters wordt vervangen door één IO-Link, die de gebruiker bedrading bespaart en een zeer overzichtelijke besturingskast geeft.

Naast de standaard stuursignalen kunnen ook meldfuncties als kortsluiting, einde levensduur en extra ingang voor een eindschakelaar worden overgedragen. Dit maakt een hoge dichtheid van informatie op korte afstand mogelijk en vereenvoudigt de systeemdiagnose in het veld. De distributed master stuurt diagnose en operationele gegevens aan een besturing, zoals Simatic S7. Daar kunnen de diagnosegegevens via het Simatic HMI (Human Machine Interface), via bijvoorbeeld het visualisatie systeem WinCC flexibel, weergeven worden als tekst. Fouten worden zo snel gelokaliseerd en kunnen onmiddellijk worden gecorrigeerd, waardoor de beschikbaarheid van de installatie wezenlijk wordt vergroot.

De 3RA6 compact starter combineert de functie van een motorbeveiligingschakelaar, een elektronisch overbelastingsrelais en een magneetschakelaar. De compact starter was al beschikbaar met AS-interface, die naast het aansturen van de compact starter geschikt is voor gedistribueerde sensoren en actuatoren in het veld.