Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC)

Ontwerpteam geselecteerd voor nieuwe protonenkliniek HollandPTC

Publicatiedatum: 23 november 2009 | NIEUWSBERICHT Aandachtsgebieden: Research

Het Holland Particle Therapy Centre (HollandPTC) heeft het team geselecteerd dat de protonenkliniek in Delft zal gaan ontwerpen. Dit is een belangrijke stap naar de eerste Nederlandse kliniek die protonentherapie inzet om kanker te behandelen.

Patiëntvriendelijk

HollandPTC heeft haar wensen en eisen vastgelegd in een Programma van Eisen. Architectenbureau de Jong Gortemaker Algra, constructeur Aronsohn Constructies, installatieadviseur Sweegers en de Bruijn en adviesbureau AT Osborne gaan dit programma vertalen naar een ontwerp. De leden van het ontwerpteam hebben ruime ervaring in het ontwerpen en realiseren van bestralingsklinieken en diagnostische voorzieningen. Bij de selectie van het team is gezocht naar experts die de kernpunten van HollandPTC, zoals patiëntvriendelijkheid en energiezuinigheid, kunnen implementeren in combinatie met de strenge eisen die gesteld worden aan de complexe technologie achter protonentherapie.

Protonentherapie

Bestraling met deeltjes, zoals protonen, is de nieuwste generatie radiotherapie. Hiermee kan de tumor nauwkeuriger worden bestraald dan met röntgenstralen, die worden toegepast in de gangbare behandelingen. Deeltjesbestraling verhoogt de kans op genezing en vermindert de bijwerkingen. Met protonentherapie bij kanker worden in het buitenland goede resultaten bereikt. In Nederland is deze behandeling tot nu toe niet beschikbaar.

Expertise

Onder de naam HollandPTC bundelen het Erasmus MC, het Nederlands Kanker Instituut - Antoni van Leeuwenhoek Ziekenhuis, het Leids Universitair Medisch Centrum en de TU Delft hun expertise op het gebied van kankerbehandeling en stralingstechnologie. Gezamenlijk werken zij aan de realisatie van de eerste protonenkliniek in Nederland. De verwachting is dat in 2013 de eerste patiënten behandeld kunnen worden in de nieuwe faciliteit, die in Delft gebouwd zal worden. Behalve het bieden van patiëntenzorg zal HollandPTC ook onderwijs verzorgen en wetenschappelijk onderzoek verrichten. Zo draagt HollandPTC bij aan de verdere ontwikkeling van protonentherapie en toekomstige doorbraken in de strijd tegen kanker.