Woonbond


23-11-2009

Ruim 800 mensen op Landelijke bewonersdag in Rotterdam

Zo`n 850 mensen bezochten afgelopen zaterdag 21 november de Landelijke Bewonersdag in Rotterdam-Zuid met het motto Iedereen doet mee!. Bewoners, professionals uit de wijken en politici discussieerden over bewonersparticipatie, politie in de wijken en de financiering van de wijkenaanpak. WWI-minister Van der Laan liet weten dat hij ondanks de aankomende bezuinigingen kansen ziet om de wijkaanpak ook na 2011 financieel veilig te stellen. Het Landelijk Samenwerkingsverband Aandachtswijken (LSA) bood de minister de nieuwe Kwaliteitskaartenwaaier 2009 aan: Dordrecht kreeg dit jaar het hoogste rapportcijfer (9) voor de mate waarin bewoners participeren.

Kern van deze derde Landelijke bewonersdag was bewonersparticipatie en kennisuitwisseling tussen bewoners. In de ochtend waren er daarom twintig verschillende excursies naar projecten en bewonersinitiatieven op Rotterdam-Zuid: ouderen die sporten, jongeren die conflicten oplossen en vrouwen die de buurt leefbaar houden in tijden van sloop.

Door de 40-wijkenaanpak hebben bewoners zelf middelen in handen gekregen om richting te geven aan de verbetering van hun wijk, zoals de bewonersbudgetten via het vouchersysteem. Voorwaarde is dat het geld bestemd is voor bewonersinitiatieven en dat het bijdraagt aan de leefbaarheid en sociale cohesie in de wijk. Onlangs is een evaluatie gepresenteerd van het vouchersysteem door Evelien Tonkens, bijzonder hoogleraar Actief Burgerschap aan de UvA. Van de G31 maken er 14 gemeenten gebruik van het vouchersysteem. Uit de evaluatie blijkt dat het vouchersysteem heel toegankelijk is voor bewoners, hun betrokkenheid heeft vergroot en de samenwerking tussen verschillende culturen heeft bevorderd. Woonbonddirecteur Ronald Paping en ook minister Van der Laan adviseerden de overige 17 gemeenten (waaronder Rotterdam), om alsnog het vouchersysteem in te voeren.

Minister Van der Laan toonde zich heel enthousiast over de wijkenaanpak. Het geeft mij de kracht om door te gaan. Het lukt om bewoners centraal te zetten. Een andere succesfactor is volgens de minister dat het fysieke en het sociaal-economische met elkaar worden verbonden. De integrale gedachte werkt. Ik zie samenwerkingsverbanden waar we voorheen niet van durfden te dromen. Van der Laan was ook enthousiast over de achter de voordeur aanpak, die mensen stap voor stap uit een isolement kan halen. Ondanks de forse bezuinigingsopgave van twintig procent die het kabinet zichzelf heeft gesteld, is de minister optimistisch over de financiering over de wijkaanpak na 2011. Ook een volgend kabinet moet de beloftes van zijn voorgangers waarmaken. Als we de hypotheekrenteaftrek en het huurtoeslagsysteem in een goede balans brengen, kunnen we dat voor een deel gebruiken om de wijkaanpak na 2011 zeker te stellen. Van der Laan wil de aanpak verbreden naar de 40+ wijken, binnenstedelijk blijven bouwen en riep op tot nationale solidariteit met de krimpgebieden. De grootste ergernis van de bewoners in de wijken, zijn volgens Van der Laan politici die voortdurend de wijkaanpak ter discussie stellen.

In de Kwaliteitskaartenwaaier 2009 die het LSA aanbood aan de minister, krijgen gemeenten een nieuw rapportcijfer voor de mate waarin bewoners participeren. De Woonbond heeft de rapportcijfers van 2008 en 2009 naast elkaar gelegd. Het gemiddelde rapportcijfer voor de participatie is fors gestegen: van 5,5 naar 7,2. Dordrecht kwam met een 9 als beste gemeente uit de bus. In 2008 kreeg Dordrecht al een 8. Vrijwel alle grote steden zijn op een voldoende uitgekomen, al scoort Utrecht gemiddeld met een 5,5 niet zo best (in 2008 een 5). Amsterdam ging van een 3,2 in 2008 naar een 7 in 2009. Den Haag ging van een 5 naar een 8,1 en Rotterdam van een 4,4 naar een 6,4. Niet toevallig herbergt Rotterdam ook twee van de drie wijken die nog een onvoldoende krijgen: Rotterdam-West krijgt in 2009 een 5 en Vreewijk scoort met een 4,5 het slechtst van alle wijken. Het Utrechtse Kanaleneiland krijgt net als vorig jaar een 5.