Leden TNT wijzen inleveren salaris van de hand

23/11/2009 17:00

CNV Publieke Zaak

Een ruime meerderheid van de werknemers van TNT die lid zijn van CNV Publieke Zaak wil geen salaris inleveren voor behoud van werk. Dit blijkt uit het referendum dat onder de leden gehouden is.

De vakbonden hebben door Ecorys een onderzoek laten uitvoeren of er een alternatief is voor de bezuinigingen op de arbeidsvoorwaarden bij TNT. Uit het onderzoek werd duidelijk dat er voor de medewerkers van TNT twee opties zijn. CNV Publieke Zaak en de andere bonden hebben de twee scenario's aan hun leden voorgelegd. Optie één gaat uit van beperkte vermindering van het huidige en toekomstige arbeidsvoorwaardenniveau in ruil voor een garantie dat niemand gedwongen in een uitkering komt.

Optie twee is behoud van het huidige inkomen met een krachtige begeleiding van werk naar werk en een goed sociaal plan. Wel accepteert men met deze optie het risico dat er gedwongen ontslagen kunnen vallen.

De twee opties zijn in de afgelopen weken aan de leden voorgelegd. Vandaag zijn de stemmen geteld en blijkt dat de meerderheid van de leden van CNV Publieke Zaak die bij TNT werken geen heil ziet in het inleveren van salaris voor het behoud van werk. Het risico van gedwongen ontslagen wordt hiermee indirect geaccepteerd.

Perspectiefloos

Leden vinden de toekomst bij TNT -ook bij het inleveren van arbeidsvoorwaarden- perspectiefloos. Men heeft het idee dat het inleveren van salaris geen enige verandering in het toekomstbeeld brengt. Daarnaast geven leden aan geen vertrouwen te hebben in afspraken met TNT. Afspraken in het kader van langer werkgelegenheidsbehoud worden niet vertrouwd. Als laatste vaakgenoemde reden wordt aangegeven dat men het niet ziet zitten om salaris in te leveren bij een werkgever die het zijn werknemers 'dagelijks zuur' maakt. "Het halve antwoord dat TNT vorige week op onze eerdere brief over de onvrede op de werkvloer heeft gegeven maakt het misschien nog wel erger dan het al is. Zolang TNT niet kan erkennen dat er een probleem op de werkvloer is wordt het er zeker niet beter op", aldus Inge Bakker, bestuurder van CNV Publieke Zaak.

Onderhandelingen

Gevolg van de uitslag van het referendum is dat CNV Publieke Zaak, samen met de andere bonden, een inzet gaat bepalen voor een goed sociaal plan. Naar verwachting starten de onderhandelingen hierover in de loop van volgende week.