Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit

Minister Verburg geeft 24 innovatieve ideeën groen licht

Persbericht | 23-11-2009

Vierentwintig innovatieve bedrijven mogen in het komende jaar een haalbaarheidsonderzoek doen op kosten van het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit. Deze bedrijven zijn gekozen uit een vijftigtal aanmeldingen voor de SBIR-tender 'Agrologistiek en Biomassa'. De ideeën moeten zorgen voor minder transportkilometers en CO2 uitstoot in de agrosector en nuttig gebruik van biomassa (planten).

Het zijn zeer uiteenlopende projecten, bijvoorbeeld hergebruik afgekeurde groenten uit kassen om er waardevolle producten en energie uit te maken. Maar ook het nuttig gebruiken van eendenkroos voor veevoer of energie, het terugwinnen van fosfaat uit mest, het inrichten van een exportcentrum voor bomen, het gebruiken van vierkante kartonnen emmers voor het vervoeren van bloemen of het hergebruiken van visafval om er biodiesel van te maken.

Minister Verburg is blij met een zo gevarieerde inschrijving van ideeën van innovatieve bedrijven: 'De overheid daagt innovatieve bedrijven uit en ondersteunt hierbij zodat transportkilometers en de CO2-uitstoot verminderen en een beter gebruik van waardevolle grondstoffen uit planten een impuls krijgt. Dat spreekt mij zeer aan. De afgelopen jaren is door projecten in de agrologistiek al twee miljoen transportkilometers bespaard. Dat scheelt geld bij de ondernemers', aldus de minister op het congres 'Dynamiek in Agrologistiek'.

Minister Verburg nodigt deze bedrijven uit om te bekijken of hun idee ook in de praktijk uitvoerbaar is. Er wordt dan gekeken naar de (uitvoerings)technische, maar ook de financiële en economische mogelijkheden. Uit deze 24 projecten worden weer enkele projecten gekozen die hun idee met steun van het Rijk ook in werkelijkheid kunnen omzetten. Minister Verburg steekt ongeveer 1 miljoen euro in de haalbaarheidsonderzoeken. Een haalbaarheidsonderzoek kost tussen de 40.000 en 50.000 euro.

SBIR

SBIR is een initiatief van de ministeries van Economische Zaken, Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit, Defensie, Onderwijs Cultuur en Wetenschappen, Volkshuisvesting Ruimtelijke Ordening en Milieu, Volksgezondheid, Welzijn en Sport. Via het Small Business Innovation Research-Programma (SBIR) benut de overheid de innovatiekracht, creativiteit en het ondernemerschap in het bedrijfsleven voor het ontwikkelen van bruikbare oplossingen voor maatschappelijke vraagstukken.

Bijlagen

* Overzicht van bedrijven die uitgenodigd zijn voor offerte voor de SBIR-tender `Agrologistiek en Biomassa'
Webpagina | 23-11-2009 | PDF-Document, 19 kB
Voor downloaden van PDF-bestanden: Zie het origineel