Politie Haaglanden

Persberichten 22 november

Haaglanden, 22-11-2009

Man aangehouden voor mishandeling
Den Haag - De politie kreeg zaterdag 21 november omstreeks 00.45 uur de melding dat op de Brassershoutweg een jongen op een scooter achtervolgd zou worden door een groep mannen. Ter plaatse troffen de agenten een 16-jarige Hagenaar met een bebloed gezicht die verklaarde dat een groep jonge mannen hem had geprobeerd van zijn scooter te slaan. Op basis van het opgegeven signalement van degene die de klappen uitdeelde, hielden de agenten in de omgeving een 20-jarige Hagenaar aan. De recherche onderzoekt de zaak.

Mannen aangehouden voor vernieling fietsen
Den Haag - Personeel van de Geïntegreerde Monitor Centrale van Politie Haaglanden zag zaterdag 21 november omstreeks 03.50 uur dat op de Grote Markt een groepje mannen fietsen vernielde. Agenten gingen direct ter plaatse en hielden op de Raamstraat een groep mannen aan op verdenking van de vernieling. Vier van hen zouden de vernielingen hebben gepleegd, een vijfde kon zich niet identificeren en werd daarom aangehouden. Op het politie bureau kregen de vijf, in de leeftijd van 19 tot 23 jaar uit Rotterdam, Vlissingen, Dordrecht en Den Haag, een proces-verbaal.

Man verzet zich tijdens verkeerscontrole
Den Haag - Een 49-jarige Hagenaar was het vrijdag 20 november kennelijk niet eens met een verkeerscontrole op de Kapitein de Rijkstraat. Agenten controleerden de auto waarin de man als passagier zat. De man gedroeg zich dermate recalcitrant en beledigend dat de agenten hem wilden aangehouden voor belediging. Nog voordat de agenten aan konden houden, sloeg hij één van hen vol in het gezicht. Na een worsteling tussen beiden kon de man door meerdere agenten onder controle gebracht worden. Een tweede inzittende, een 52-jarige Haagse, bemoeide zich met de aanhouding, waarop de agenten ook haar aanhielden voor belediging en belemmering. Beide verdachten kregen op het bureau een proces-verbaal.

Betrapt!
Den Haag - Een 48-jarige Hagenaar die dacht ongemerkt een rugzak van een slapende zwerver weg te nemen, kwam zaterdag 21 november van een koude kermis thuis. Agenten zagen de man omstreeks 08.30 uur 'live' via de camera's op het Stationsplein de rugzak pakken en er vandoor gaan in de richting van het Huijgenspark. Daar vatten agenten de man in de kraag. Op het bureau kreeg hij een proces-verbaal. Ook stond hij nog voor 180 euro gesignaleerd.

Auto-inbreker aangehouden
Den Haag - Dankzij een oplettende getuige hielden agenten zaterdag 21 november een 45-jarige Haagse auto-inbreker aan. De getuige meldde omstreeks 00.25 uur dat de man op de Paleisstraat had ingebroken. Hoewel agenten aanvankelijk niemand aantroffen op de Paleisstraat kwam plotseling de verdachte een inrit uitfietsen. Zij hielden hem direct aan waarna hij ongevraagd verklaarde dat hij zojuist had ingebroken in een auto. Na onderzoek bleek er in drie auto's te zijn ingebroken. De man moet zich maandag 23 november verantwoorden tegenover een rechter-commissaris.

Man aangehouden na mishandeling
Voorburg De politie moest er 20 november omstreeks 20.00 uur aan te pas komen om een echtelijke ruzie te sussen. Een 31-jarige man uit Voorburg kreeg ruzie met zijn vrouw en sloeg haar. Twee kleine kinderen waren in de woning aanwezig. De man verliet de woning, maar keerde even later weer terug waarop politieagenten de man aanhielden voor mishandeling.
Politie Haaglanden treedt bij dergelijke incidenten volgens een vast protocol op. Slachtoffers kunnen een beroep doen op maatschappelijk werk, terwijl tegen de daders proces-verbaal wordt opgemaakt, waarna ze worden verwezen naar De Waag. Huiselijk geweld blijft echter nog te vaak achter gesloten deuren. De campagne Nu is het genoeg van het Steunpunt Huiselijk Geweld (www.steunpunthuiselijkgeweld.nl) is erop gericht dat slachtoffers (sneller) hulp zoeken, zodat het geweld een halt kan worden toegeroepen.

Twee mannen betrapt met een gestolen bromfiets
Wassenaar Een oplettende getuige zag 21 november omstreeks 00.05 uur twee mannen op de Middelweg lopen terwijl zij een bromfiets voortduwden en waarschuwde de politie. Ter hoogte van de Ter Weerlaan spraken agenten de twee mannen aan, zij hadden echter geen aannemelijke verklaring over de bromfiets. Op het bureau bleek de bromfiets gestolen te zijn. De agenten hielden de twee mannen (36 en 38 jaar) uit Wassenaar aan op verdenking van diefstal. Aan het bureau bekenden de twee de diefstal te hebben gepleegd. De bromfiets kon weer terug naar de eigenaar. De twee mannen kregen een transactie voorstel van 500 en 460 euro, betalen zij dat niet dan moeten zij zich alsnog voor de rechter verantwoorden.

Veel teveel op
Wassenaar Een 32-jarige automobilist uit Leiden reed 21 november 03.05 uur op de Van Oldebarneveltweg zo opvallend dat politieagenten besloten hem te controleren. Al snel bleek dat de Leidenaar reed onder invloed. Hij moest blazen, de uitslag was 780 ugl. De agenten wilden zijn rijbewijs invorderen, de man bleek helemaal geen rijbewijs te hebben en ook niet verzekerd te zijn. Met meerdere processen verbaal op zak kon de man naar huis. De limiet voor alcohol in het verkeer ligt op 220 ugl (= 0,5 promille). Voor beginnend bestuurders (minder dan vijf jaar in het bezit van een rijbewijs) geldt een strengere wetgeving. Voor hen ligt de grens op 88 ugl (= 0,2 promille). Sinds 1 oktober 2008 is bovenop de bestaande strafmaatregelen en boetes een nieuwe maatregel van kracht: de lichte educatieve maatregel alcohol (LEMA). Bij een alcoholpromillage van 0,5 promille of meer moet de beginnend bestuurder verplicht op cursus. De cursus duurt twee dagdelen en kost de overtreder 350 euro.

Door het dolle
Rijswijk Politieagenten werden 21 november om 08.15 uur gestuurd naar de Burgemeester Elzenlaan waar een groep mannen op straat bier dronken en nogal luidruchtig waren. De agenten controleerden de mannen, één van hen bleek gesignaleerd te staan voor uitlevering aan Polen. Een 24-jarige beschonken Rijswijker weigerde mee te gaan, verzette zich hevig en schold de agenten voor van alles en nog wat uit. De man was door het dolle, pepperspray moest er aan te pas komen om de man onder controle te brengen. De man is in verzekering gesteld.

Te hard, rijbewijs kwijt
Rijswijk Politieagenten zagen 21 november omstreeks 20.45 uur een automobilist wel heel hard rijden over de Prinses Beatrixlaan. Na controle bleek de snelheid van de 20-jarige man uit Den Haag hoger dan 100 km/u te zijn, terwijl op de Prinses Beatrixlaan 50 km/u is toegestaan. De Hagenaar moest zijn rijbewijs direct inleveren. Met een proces verbaal op zak kon de Hagenaar zonder rijbewijs naar huis.

1375 euro boete
Wateringen Een 29-jarige automobilist uit Polen reed zaterdag 21 november omstreeks 23.45 uur met een slakkengangetje van 30 km/u slingerend over de Wippolderlaan. Politieagenten controleerden de automobilist. De Pool reed onder invloed, moest blazen en blies 730 ugl. Omdat de man niet in Nederland woont, kreeg hij na overleg met de Officier van Justitie een boete van1375 euro opgelegd. Omdat hij dit bedrag niet kon betalen werd zijn auto als dwangmiddel in beslag genomen. Zodra de man het bedrag van 1375 euro betaald heeft kan hij zijn auto weer meenemen.

Naaldwijkers aangehouden voor mishandeling
Naaldwijk - Agenten hielden zondag 22 november twee Naaldwijkers van 20 en 23 jaar aan omdat zij op het Wilhelmineplein een 15-jarige Delftenaar mishandeld zouden hebben. Een groep jongeren sprak omstreeks 02.30 uur surveillerende agenten aan om hen te vertellen dat één van hen zojuist was mishandeld door twee jongens. Op aanwijzing van de groep hielden de agenten de twee Naaldwijkers aan. De 23-jarige verzette zich tegen de aanhouding en beledigde één van de agenten. Het slachtoffer liet zich op advies van de agenten behandelen aan de snee boven zijn oog. De recherche onderzoekt de zaak.

Hagenaar slipt met auto en veroorzaakt aanrijding Naaldwijk - Doordat hij met zijn auto in een slip kwam, veroorzaakte een 19-jarige Hagenaar vrijdag 20 november een aanrijding op de Bosweg. Omstreeks 22.45 uur kwam de Hagenaar met zijn auto aanrijden over de Bosweg. Ter hoogte van de rotonde met de Burgemeester den Elzenweg raakte de man met zijn auto in een slip. Hij maakte een draai van 180 graden en kwam tot stilstand op de weghelft voor tegemoetkomend verkeer. Een 19-jarige Rijswijker die hem tegemoet kwam rijden, kon hem niet weer ontwijken. Een aanrijding was onvermijdelijk. Een ambulance vervoerde de Rijswijker met onbekend letsel naar het ziekenhuis. Beide voertuigen werden weggesleept. De politie maakte proces-verbaal op.

Opgepakt na beroving
Delft Een 16-jarige jongen uit Zwijndrecht belde vrijdag 20 november omstreeks 23.00 uur de politie om te melden dat hij zojuist beroofd was op de Teding van Berkhoutlaan door vijf mannen. De daders waren er vervolgens vandoor gegaan in een donkere auto. De Zwijndrechter zat samen met een vriend in de auto en werd door de vijf mannen gedwongen om uit de auto te komen en zijn geld af te geven. Een zoektocht naar de auto van de vijf mannen leverde in eerste instantie niets op. Een half uur later zagen agenten een donkere auto rijden met daarin meerdere personen. De bestuurder van de auto ging er bij het zien van de politie vandoor en de auto werd korte tijd later leeg aangetroffen op de Griegstraat. Politieagenten zagen even later twee mannen naar de achtergelaten auto toelopen en in de auto stappen. Zij hielden de twee mannen (16 en 19 jaar) uit Delft aan. De 16-jarige Delftenaar is inmiddels heengezonden, de andere man zit nog vast voor verhoor.

Jongen mishandeld
Zoetermeer - Een portier van een discotheek aan de Americaweg belde zondag 22 november de politie nadat een 18-jarige Pijnackeraar geslagen was door een 19-jarige Hagenaar. Agenten hielden de Hagenaar aan en maakten proces-verbaal op. Het slachtoffer deed aangifte van mishandeling.

Jeugdige pyromaantjes betrapt
Zoetermeer - Surveillerende agenten betrapten zaterdag 21 november drie Zoetermeerse jongens toen zij op een schoolplein aan het Fivelingo fikkie staken. De drie, 9, 14 en 15 jaar oud, staken onder één van de ramen van de school een stapel bladeren in brand. De agenten hielden de drie schoffies aan. Van een daadwerkelijke brand kwam het niet. De drie kregen een HALT-verwijzing en mochten na een flinke preek met hun ouders mee naar huis.