De Doelen Concertgebouw

Boulez en Beethoven
Reinbert de Leeuw
MA 23 NOV '09 | GROTE ZAAL | 20.15

BOULEZ EN BEETHOVEN

ASKO | SCHÖNBERG EN RALPH VAN RAAT

Asko | Schönberg
o.l.v. Reinbert de Leeuw *

-

-
Ralph van Raat - piano **
programma:
Boulez Répons *
Beethoven Bagatelles op.126 **
Boulez 12 Notations **
Beethoven Sonate nr.31 in As op.110 **
Boulez Sonate nr.2 **

-
Om 19.30 uur inleiding door Peter-Jan Wagemans en Patrick van Deurzen
-

Een groep muzikanten in het midden. De spots gaan aan en belichten zes solisten op andere plekken in de zaal. De muzikanten moeten over een ongekend hoge graad aan virtuositeit beschikken, vooral in de snelle tot extreem snelle passages *. De muzikanten blijven bij elkaar door een ingenieus systeem van afgesproken tekens. Soms lijkt de boel te ontsporen, maar alles is precies gecalculeerd. Er ontstaat zo een gevoel van tijdloosheid, een stroboscopisch effect in klank. We horen niet meer de afzonderlijke componenten, alleen nog het totaal. En op een andere plek in de zaal hoort u het weer heel anders. Daarom geven wij u graag de gelegenheid het monumentaal-theatrale Répons tweemaal te bezoeken.

U kunt er ook voor kiezen om voor óf na de pauze in de Jurriaanse Zaal naar Ralph van Raat te gaan. Van Raat is gespecialiseerd in moderne pianowerken. Wat dit doet voor zijn vertolking van Beethoven én Boulez kunt u nu zelf beoordelen.

Beethoven en Boulez
Een van de eigenschappen van Pierre Boulez is dat hij de traditie vaak als vertrekpunt neemt om deze vervolgens min of meer te vernietigen*. Dat geldt zeker voor de Tweede Pianosonate die sterk leunt op de late Beethoven, maar waarin Boulez ook meteen resoluut afscheid neemt van het sonategenre dat door Beethoven tot zulke grote hoogten is opgestuwd. Hoe de traditie ook alweer klonk laat pianist Ralph van Raat eerst horen in zijn interpretatie van Beethovens ingenieuze Sonate opus 110. Vervolgens laat hij hier Boulez destructiekunsten op los, zodat er ruimte komt voor iets nieuws. Hetzelfde principe past Van Raat toe door Beethovens miniatuurtjes van zijn Bagatelles opus
126 direct te laten volgen door Boulez meedogenloos korte 12 Notations.
Van Raat is de geliefde uitvoerder van wereldpremières van moderne Nederlandse componisten als Robin de Raaff en Chiel Vleggaar en heeft al vele cd's op zijn naam staan met modern pianorepertoire van onder anderen Louis Andriessen, Sir John Tavener en John Adams. Wat zijn moderne blik doet voor zijn vertolking van Beethoven én Boulez kunt u nu zelf beoordelen.
(* bron: Maarten Brandt, Wegen naar Boulez. Kampen, 1995)

Onder het motto van Einstein Geef mij vijftien minuten en ik leg aan ieder publiek de relativiteitstheorie uit geven componist Peter-Jan Wagemans en zijn Rotterdamse collega Patrick van Deurzen voorafgaand aan het concert (om 19.30 uur) een korte, verhelderende inleiding op het sleutelwerk Répons van Pierre Boulez. Niet te missen voor wie eens kort en krachtig wil horen hoe het zit.

-
Koffie en thee inclusief.

-
Jongerentarief geldig.


---