Ingezonden persbericht


Hilversum, 16 november 2009

NPO BESTEEDT UITGEBREID AANDACHT AAN INTERNATIONAAL DOCUMENTAIRE FESTIVAL AMSTERDAM (IDFA)

Tijdens het IDFA besteedt de publieke omroep ruimschoots aandacht aan het festival en het genre documentaire. Nederland 2, het themakanaal Holland Doc 24 en de kinderzender van de publieke omroep Z@PP staan in hun programmering stil bij het IDFA. Bovendien organiseert Nederland 2 via www.dekeuzevandekijker.nl de verkiezing van de beste IDFA-documentaire van de afgelopen tien jaar.

Het digitale documentairekanaal Holland Doc 24 vertoont van 23 november tot en met 6 december veertien van de IDFA-publieksprijswinnaars van de afgelopen jaren. Daarnaast presenteert zij op het festival het nieuwste snufje op multimediaal gebied: een multi user touch tafel waaraan meerdere mensen tegelijkertijd korte versies van documentaires kunnen bekijken. De touch tafel biedt ook de mogelijkheid de filmpjes door te sturen naar familie, vrienden of de buren. De software voor de tafel is speciaal ontwikkeld voor de Publieke Omroep. De programmering van de tafel is een samenwerking van tien verschillende omroepen. Daardoor zijn zeer uiteenlopende documentaires te zien: van VPRO klassiekers, tot de nieuwste van de NPS tot een historische film van de NOS. Het op de tafel vertoonde documentairemateriaal sluit aan bij de thematiek van IDFA 2009: voedselproductie, de maakbaarheid van het lichaam en de val van de Muur twintig jaar na dato.

Onder de noemer Z@PPdoc worden in het weekend van 21 en 22 november op Z@PP documentaires uitgezonden die echt gebeurd zijn en waarin kinderen de hoofdrol spelen. Al deze documentaires zijn nog niet eerder vertoond op televisie en een aantal zijn tijdens het Cinekid Festival in première gegaan.



Ingezonden persbericht