Ingezonden persbericht



---



Persbericht
20 november 2009
091120-b

Embargo tot maandag 23 november 2009, 17.30 uur

Professor Van Gulik benoemd tot Commandeur in de Orde van Oranje-Nassau

Prof.dr. Willem van Gulik, hoogleraar Materiële cultuurkunde en kunstgeschiedenis van Oost Azië aan de faculteit der Geesteswetenschappen van de Universiteit Leiden, is door koningin Beatrix benoemd tot Commandeur in de Orde van Oranje-Nassau. De heer Van Gulik gaat met emeritaat.

Grote bekendheid heeft hij gekregen door zijn activiteiten met en in Japan. Na zijn doctoraalexamen Chinese en Japanse taal- en letterkunde aan de Rijksuniversiteit Leiden werd hij conservator afdeling Japan en Korea bij het Rijksmuseum voor Volkenkunde in Leiden. In 1982 werd hij directeur van het museum. In 1985 volgde zijn benoeming tot bijzonder hoogleraar Materiële cultuurkunde en kunstgeschiedenis van Japan en Korea aan de Universiteit Leiden, dat later werd omgezet in het hoogleraarschap Materiële cultuurkunde en kunstgeschiedenis van Oost Azië aan de Faculteit der Letteren. Ook bekleedde hij nog enkele jaren de functie van raadsadviseur bij het Directoraat-generaal Culturele Zaken van het ministerie van WVC in het kader van het project verzelfstandiging rijksmusea en ondersteunende diensten. Daarna ontwikkelde prof. Van Gulik nog vele activiteiten op museaal gebied en vooral voor de Japanologie.

Professor Van Gulik is lid van vele besturen, raden en commissies op het terrein van de kunst, de cultuur en de Nederlands-Japanse betrekkingen. Zo is hij o.a. voorzitter van de Nederlands Japanse Vereniging, voorzitter van de Von Siebold Council in Tokyo, voorzitter van de Vereniging voor Japanse Kunst, bestuurslid van de Stichting Japanese Dutch Shinzen Foundation, bestuurslid van de Clusius Stichting, bestuurslid van de Stichting Canon Foundation in Europe en lid van de Adviesraad van de Stichting SieboldHuis. Dit jaar was hij lid van het coördinatiecomité 400 jaar handelsbetrekkingen Nederland-Japan.

De heer Van Gulik adviseert regelmatig leden van het Koninklijk Huis. Ook het Keizerlijk Hof in Japan maakt dankbaar gebruik van zijn kennis en kunde. Zo was hij in augustus j.l. ook nauw betrokken bij de voorbereiding van het bezoek van prins Akishino en prinses Kiko van Japan aan Nederland. Hij richtte in 2000 de SieboldHuistentoonstelling in en leidde daar de Japanse keizer, de keizerin en koningin Beatrix rond. Daarnaast werkt hij regelmatig mee bij de totstandkoming van documentaires en de organisatie van exposities. Professor Van Gulik is gastconservator van de tentoonstelling Van hier tot Tokyo, die in het kader van het herdenkingsjaar tot en met 13 december a.s. in de Koninklijke Bibliotheek in Den Haag wordt gehouden.

Professor Van Gulik wordt vooral geprezen vanwege de wijze waarop hij zich vier decennia lang in zijn functie van hoogleraar en zijn talloze nevenactiviteiten heeft ingezet voor de maatschappij. De betekenis van het werk van Van Gulik is zeer verstrekkend geweest en is dat nog steeds. De activiteiten van professor Van Gulik hebben een zeer grote en positieve invloed gehad op de betrekkingen tussen Nederland en Japan. Hij wordt daarom algemeen beschouwd als een bruggenbouwer tussen de zo verschillende culturen tussen Nederland en Japan.

Twee weken geleden ontving professor Van Gulik samen met professor Toshihisa Nagasaki de Nederland-Japan Prijs 2009 van de Isaac Alfred Aillion Foundation. Al eerder werd hij door de Keizer van Japan benoemd tot Grootofficier in de Orde van de Rijzende Zon.

De uitreiking van de onderscheiding vindt plaats op maandag 23 november a.s. na afloop van het afscheidscollege van professor Van Gulik in het Groot Auditorium van het Academiegebouw, Rapenburg 73 te Leiden. Programma:
16.00 uur: afscheidscollege
17.00 uur: twee toespraken
17.15 uur: uitreiking van de onderscheiding door de burgemeester van Leiden, drs. Henri J.J. Lenferink.


- Einde bericht -




Ingezonden persbericht