Raad van State


maandag 23 november 2009
Zitting over de bouwvergunningen die het college van burgemeester en wethouders van Rucphen heeft verleend voor 96 vakantiewoningen op het vakantiepark van camping De Posthoorn aan de Pierestraat in Rucphen. Het gemeentebestuur heeft de vergunningen verleend, omdat de Raad van State in een eerdere procedure had vastgesteld dat de vakantiewoningen zonder bouwvergunning waren gebouwd. Deze uitspraak van maart 2008 met zaaknummer 200705094/1 is te vinden op deze site. Twee omwonenden verzetten zich tegen de bouwvergunningen omdat daarmee de vakantiewoningen worden gelegaliseerd. Zij hebben in het verleden bij het gemeentebestuur er op aangedrongen maatregelen te treffen tegen de illegale vakantiewoningen. Volgens hen zijn de bouwvergunningen in strijd met het bestemmingsplan én in strijd met andere bouwregels verleend. De rechtbank in Breda heeft in maart 2009 geoordeeld dat de bouwvergunningen niet in strijd zijn met het bestemmingsplan, maar dat het gemeentebestuur beter had moeten onderzoeken of de vakantiewoningen ook aan de bouwregels voldoen. Tegen deze uitspraak komen de omwonenden in hoger beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. (zaaknummers 200902492/1, 200902498/1, 200902500/1 en verder)

10.00 uur

Zitting over de goedkeuring door het college van gedeputeerde staten van Zuid-Holland van het bestemmingsplan 'Monster Noord' van de gemeente Westland. Het plan maakt woningbouw mogelijk in het gebied ten noorden van Monster, evenwijdig aan het duingebied langs de kust. Het provinciebestuur heeft aan een groot deel van het bestemmingsplan goedkeuring onthouden. De woningen in dat deel van het plan zouden worden gebouwd buiten de zogenoemde rode contour en dat is in strijd met het provinciale beleid, aldus het provinciebestuur. Een aantal omwonenden verzet zich tegen het deel van het plan dat wél is goedgekeurd. Zij zijn bang dat de woningen die buiten de rode contour zouden worden gebouwd nu in het overgebleven goedgekeurde deel van het gebied zullen worden gerealiseerd. Daarom komen zij in beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. (zaaknummer 200902434/1)

12.45 uur

Zitting over de goedkeuring door het college van gedeputeerde staten van Noord-Brabant van het bestemmingsplan 'Landgoed 't Lot/Camping de Boskant' van de gemeente Oisterwijk. Het plan heeft betrekking op een gebied dat ligt tussen de Rosep, de Oirschotsebaan, de Fransebaan en de Zandstraat. Het plan maakt de aanleg van een natuurgebied mogelijk op het landgoed. Dit natuurgebied zal aansluiten op de Oisterwijkse bossen. Ook mogen er in het gebied vier woningen worden gebouwd. Verder mag de camping uitbreiden met een aantal kampeerplaatsen en bungalows. Een aantal inwoners uit Moergestel en Oisterwijk verzet zich tegen het plan en is tegen de provinciale goedkeuring daarvan in beroep gekomen bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. In afwachting van de behandeling van hun beroepen verzoeken zij de Raad van State de goedkeuring voorlopig te schorsen. (zaaknummer 200907884/2)
Zitting over de weigering door het college van burgemeester en wethouders van Beesel om maatregelen te treffen tegen een café aan de Pastoor Vranckenlaan in Beesel. Een omwonende heeft het gemeentebestuur een aantal keer verzocht om handhavend op te treden. Het café zou te veel geluidsoverlast veroorzaken. Het gemeentebestuur heeft de verzoeken in eerste instantie afgewezen omdat er al maatregelen zouden worden getroffen tegen het café. Later heeft het gemeentebestuur gezegd dat er helemaal geen sprake is van een overtreding van de geluidsvoorschriften. De man is het niet eens met de weigering van het gemeentebestuur en komt daartegen in beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. (zaaknummers 200902987/1, 200903196/1 en 200903198/1)

14.00 uur

Vooraankondiging van de uitspraken in hoofdzaken (bodemprocedures) die de Afdeling bestuursrechtspraak op woensdag om 10.15 uur openbaar zal maken. Ga naar deze pagina voor een selectie van de meest in het oog springende uitspraken. Of ga naar deze pagina voor een volledig overzicht van de uitspraken.