Imtech NV

Published: 07:30 23.11.2009 GMT+1 /Source: Imtech N.V. /AEX: IMUN /ISIN: NL0006055329

Imtech: 38 miljoen euro voor technologische upgrading marineschepen

Gouda - Imtech (technische dienstverlening in Europa en op de mondiale maritieme markt) heeft omvangrijke orders verworven voor de upgrading en uitbreiding van technische oplossingen aan boord van bestaande marineschepen van onder meer de Nederlandse, Zuid-Koreaanse, Australische en Thaise marine. Tevens wordt voor de marine van Australië een deel van de technologie aan boord van nieuwe fregatten verzorgd. De opdrachten vertegenwoordigen een totale waarde van ruim 38 miljoen euro.

René van der Bruggen, CEO van Imtech: 'Aan boord van marineschepen uit een groot aantal landen beschikt Imtech over een substantiële 'installed base' van hoogwaardige automatiseringsystemen. Deze 'installed base' vraagt periodiek om technologische upgrading of uitbreiding met nieuwe innovatieve oplossingen. Dit heeft geleid tot meerdere middelgrote opdrachten aan boord van diverse marineschepen. Bovendien leveren we in toenemende mate onderhoudsservices. We zijn nog in onderhandeling met een aantal andere marine-organisaties voor de technologische upgrading van hun marinevloten.'

Nederlandse marine
Voor de Nederlandse marine verzorgt Imtech in opdracht van de Defensie Materieel Organisatie een upgrading van de hardware en software van de bestaande platformautomatisering aan boord van meerdere luchtverdedigings-, commando- en multiplepurpose-fregatten. Het gaat om vervanging van zowel de computers, de aanleg van nieuwe glasvezeltechnologie, de inrichting van nieuwe processors en meet- en regeloplossingen, inclusief nieuwe bijpassende en snellere software.

Voor de Nederlandse marine verzorgt Imtech tevens de vervanging van een bestaand geïntegreerd bedienings- en bewakingssysteem aan boord van twee multiplepurpose fregatten. Dit systeem, bestaande uit circa veertig computersystemen die verspreid over het schip staan opgesteld en waarmee alle technologie aan boord van het schip wordt bestuurd en gecontroleerd, wordt compleet vervangen door nieuwe platformautomatisering. De nieuwe technologie maakt deel uit van dezelfde technologische 'familie' van de platformautomatisering aan boord van de luchtverdedigings- en commandofregatten. Hiermee helpt Imtech de Nederlandse marine een zo efficiënt mogelijke operatie tot stand te brengen.

Imtech is nog in overleg over een vergelijkbare technologische upgrading aan boord van multiplepurpose fregatten van de marines van België, Portugal en Chili. Dit zijn voormalige Nederlandse fregatten.

Zuid-Koreaanse, Thaise marine en Golfstaten
Voor de Zuid-Koreaanse marine verzorgt Imtech aan boord van een nieuw fregat de innovatieve 'rudder-roll' technologie. Deze speciale techniek, bestaande uit een geavanceerde automatische stuurautomaat ('automatische piloot') en gepatenteerde software-controlalgoritmes voor 'slingerreductie', zorgt voor aanzienlijke vermindering van zogenaamde 'slingerbewegingen'. Hiermee wordt de operationele effectiviteit van de schepen aanzienlijk vergroot. De opdracht is een vervolg op twee eerdere gelijke opdrachten aan boord van twee andere fregatten, waarover de Zuid-Koreaanse marine meer dan tevreden is. Imtech ziet een wereldwijde belangstelling voor deze innovatieve technologie. Voor de Thaise marine verzorgt Imtech een upgrading van de bestaande digitale scheepsbrug aan boord van drie marineschepen.

Imtech verzorgt eveneens de upgrading van de automatisering ook aan boord van meerdere schepen van marines uit de Golfstaten.

Australische en andere marines
Op de Australische werf ASC wordt voor de Australische marine gewerkt aan geavanceerde luchtbehandeling aan boord van drie marineschepen. Voor deze marine werkt Imtech tevens op de Spaanse werf Navantia aan de luchtbehandeling op een aantal Landing Helicopter Docks. Voor de marine van de UK en Taiwan verricht Imtech ook diverse onderhoudservices.

Imtech: sterke speler in mondiale maritieme markt
In de mondiale maritieme markt is Imtech (Imtech Marine Group) met opbrengsten van circa 500 miljoen euro en 2.400 medewerkers één van de sterkste spelers en een onafhankelijke full service dienstverlener met integrale oplossingen voor platformautomatisering, (elektrische) voortstuwing, energieopwekking en -distributie, communicatie/navigatie, geïntegreerde (scheeps)bruggen, lucht- en klimaattechnologie en multimedia/entertainment. Imtech heeft een wereldwijd servicenetwerk van meer dan 70 vestigingen in meer dan 20 landen langs alle belangrijke mondiale scheepvaartroutes en bij belangrijke scheepsbouwcentra. Imtech beschikt over honderden klanten en is actief in alle segmenten: luxe (mega)jachten, marineschepen (fregatten, korvetten, patrouillevaartuigen en onderzeeboten), speciale schepen (bagger-, olie-, hef- en werkschepen), offshoreplatforms, schepen voor de commerciële vaart, passagiersschepen en binnenvaartschepen.

0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0